ALERTĂ Judecătorul Cristi Dănileț, primul magistrat „călcat pe cap” de CSM pentru că a criticat REGIMUL!

ALERTĂ Judecătorul Cristi Dănileț, primul magistrat „călcat pe cap” de CSM pentru că a criticat REGIMUL!

ALERTĂ Judecătorul Cristi Dănileț, primul magistrat „călcat pe cap” de CSM pentru că a criticat REGIMUL! CSM a stabilit ca judecatorul Danilet ar fi incalcat Codul deontologic cand l-a criticat pe Tudorel Toader pe Facebook. Sectia pentru judecatori din CSM a precizat astazi "ca ar putea sa existe indicii cu privire la incalcarea" de catre judecatorul Cristi Danilet din cadrul Tribunalului Cluj a unui articol din Codul deotologic al magistratilor, relatează  Ziare.com .

Discutia din CSM a aparut in cazul unei postari pe Facebook, din august 2018, in care Danilet l-a ironizat pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care spunea ca persoanele care cred ca au fost condamnate in baza interceptarilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI pot cere revizuirea sentintei.

"Sunt idei trasnite", "nu pot fi inventate cazuri de revizuire noi decat pentru dosare noi" sau "orice student la Drept afla in anul intai ca motivul de nulitate trebuie sa existe in momentul efectuarii actului, nu sa apara ulterior", au fost reactiile magistratului.

Decizia CSM

Sectia pentru judecatori din CSM, condusa de Lia Savonea, face trimitere in acest caz la articolul 9, alineatul 2, din acest Cod deontologic care stipuleaza: "Judecatorii si procurorii trebuie sa se abtina de la orice comportament, act sau manifestare de natura sa altereze increderea in impartialitatea lor."

Decizia a fost luata cu 6 voturi pentru si 3 impotriva.

Pe de alta parte, aceeasi sectie a hotarat azi ca nu exista indicii cu privire la incalcarea normelor de conduita reglementate de art. 17 din Codul deontologic al magistratilor. Aceasta decizie a fost luata cu 5 voturi pentru si 4 impotriva.

Articolul 17: "Judecatorii si procurorii sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si in societate".

Iata postarea lui Cristi Danilet:

"Acum, ca judecator specializat in materie penala care am autorizat de-a lungul anilor sa fie facute interceptari si filaje de catre SRI, sa explic de ce ideile astea sunt trasnite:

- judecatorii nu au stiut de existenta protocoalelor. Secrete sau nu, ele au vizat doar aspectele informative din faza de urmarire penala. Or,pentru judecatori conteaza probele, nu informatiile.Asadar, pariez ca in Romania nu exista vreo hotarare judecatoreasca care sa aiba in continutul sau vreo referire la protocoale;

- doar o instanta de contencios administrativ poate declara acele protocoale ca nelegale. Acest lucru nu s-a intamplat pana acum. Dar, chiar daca un protocol ar fi declarat nelegal de justitie (ministrul justitiei nu infaptuieste justitia, sa ne intelegem!), asta nu are cum sa influenteze legalitatea probelor din dosarele penale;

- orice student la Drept afla in anul intai ca motivul de nulitate trebuie sa existe in momentul efectuarii actului, nu sa apara ulterior. Or, potrivit Codului de Procedura Penala valabil pana in 2016, procurorul putea sa apeleze la serviciile de informatii pentru aspecte tehnice cand nu avea mijloace de interceptare sau filaj.Deci este legala luarea unor asemenea masuri pana la publicarea deciziei CCR din 2016;

- dosarele de care vorbeste domnul ministru sunt inchise; hotatarile judecatoresti sunt definitive; ele nu mai pot fi redeschise decat pentru motive aparute ulterior.Or, nu pot fi inventate cazuri de revizuire noi decat pentru dosare noi."



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...