ALERTĂ METEO Cod roșu de viscol la munte. Alte două avertizări anunță vremea rea în vest și în Dobrogea

ALERTĂ METEO Cod roșu de viscol la munte. Alte două avertizări anunță vremea rea în vest și în Dobrogea

Meteorologii au emis marți primul cod roșu de viscol din această iarnă. Avertizarea este valabilă pentru zonele foarte înalte ale Carpaților Meridionali. Alte două avertizări anunță vânt și ploi în vestul țării și în Dobrogea.

Prima avertizare cod roșu de viscol din această iarnă Foto Shutterstock

Astfel, Codul roșu de viscol, puternic va fi valabil de marți, 17 ianuarie, ora 22, până miercuri, 18 ianuarie, ora 14.

La altitudini de peste 1.800 de metri, în Carpații Meridionali, va fi viscol puternic, cu rafale ale vântului de peste 120...140 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă spre zero.

Codul portocaliu privind intensificări puternice ale vântului și cantități însemnate de precipitații intră în vigoare marți, la ora 22, și este valabil până miercuri, 18 ianuarie, la ora 14.

Avertizarea se referă la altitudini de peste 1.800 de metri în Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali și la altitudini între 1.500 de metri și 1.800 de metri în Carpații Meridionali.

Astfel, la altitudini de peste 1.800 de metri în Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali va fi viscol puternic (rafale de peste 100...110 km/h), în timp ce la altitudini între 1.500 de metri și 1.800 de metri în Carpații Meridionali vor fi intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 100...110 km/h) și precipitații mixte.

Se vor acumula cantități însemnate de precipitații, de 30...50 l/mp și izolat de peste 60...70 l/mp.

Vântul va continua să prezinte intensificări puternice până în seara zilei de miercuri (18 ianuarie).

Hata zonelor afectate de cele trei alerte meteo Foto meteoromania.ro

Hata zonelor afectate de cele trei alerte meteo Foto meteoromania.ro

A treia avertizarea emisă de ANM este un cod galben privind intensificări susținute ale vântului și cantități importante de apă în zona montană, valabil în intervalul marți, 17 ianuarie, ora 11 – joi, 19 ianuarie, ora 18.

Astfel, la munte, în Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea și în nord-vestul Transilvaniei, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55...75 km/h.

În zona montană se vor acumula cantități de precipitații în general de 25...40 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1.500 de metri mixte.

Temporar va ploua și în restul teritoriului, în special în jumătatea de vest, unde se vor acumula cantități de apă ce vor depăși local 20...25 l/mp.

Din seara zilei de miercuri (18 ianuarie), la început în regiunile vestice, apoi treptat și în zonele de munte, vântul va slăbi în intensitate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Așa o fi?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?