ALERTĂ Oamenii lui V.Orban, tot mai multe mesaje și acțiuni pro-autonomie! Nici o reacție a oficialilor români!

ALERTĂ Oamenii lui V.Orban, tot mai multe mesaje și acțiuni pro-autonomie! Nici o reacție a oficialilor români!

ALERTĂ Oamenii lui V.Orban, tot mai multe mesaje și acțiuni pro-autonomie! Nici o reacție a oficialilor români! Un nou miting pentru autonomia secuilor, cu mesaje de susținere de la doi înalți oficiali ai guvernului Viktor Orban, a avut loc duminică la Târgu Mureș. La mitingul cu participare redusă, de doar 2.000 de oameni, potrivit Agerpres, au fost transmise mesaje din partea lui Katalin Szili (însărcinatul premierului Orban pentru problema autonomiei maghiarilor de peste hotare) şi Arpad Janos Potapi (secretarul de stat responsabil pentru politicile naţionale ale Cancelariei premierului Orban).

Este ultimul dintr-un lung șir de evenimente care cer autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc și care beneficiază de sprijinul direct al unor demnitari ai statului maghiar. Până la această oră nu există nici o reacție oficială din partea reprezentanților statului român cu atribuții de politică externă: guvern, administrația pezidențială, minister de externe, relatează  G4Media.ro .

Marşul a fost organizat de Ziua Libertăţii Secuieşti pentru depunerea unei petiţii pro-autonomie la Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş.

Au mai luat cuvântul Tőkés László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), José Mari Etxebarria, reprezentantul Partidului Naţional Basc şi au fost transmise mesaje din partea unor oficiali de la Budapesta, precum şi un mesaj din închisoare, atribuit lui Beke István, în timp ce Dabis Attila, cel care are interdicţie de a intra în România, a transmis un mesaj video, potrivit Agerpres.

Pe parcursul marşului prin Târgu Mureş, care a urmat comemorării secuilor executaţi de armata austriacă în 1854, pentru conspiraţie, de la Monumentul Secuilor Martiri, manifestanţii au scandat: „Autonomie!”, „Să piară Trianonul!” şi „Libertate pentru Beke!”, cu referire la Beke István şi Szőcs Zoltán, membri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, condamnaţi pentru acte de terorism de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la câte 5 ani de închisoare.

Petiţia a fost depusă la Prefectura Mureş de către Izsák Balázs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Tőkés László preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Mezei Janos, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Zakarias Zoltan, membru în prezidiul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) şi alţi reprezentanţi ai CNMT şi PPMT, ocazie cu care manifestanţii au scandat „Autonomie!”, potrivit Agerpres.

Între revendicările cuprinse în petiţie se regăseşte autonomia Ţinutului secuiesc şi eliberarea din închisoare a lui Beke István şi a lui Szőcs Zoltán.



Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”