ALERTĂ PROTESTELE magistraților se EXTIND!

ALERTĂ PROTESTELE magistraților se EXTIND!

ALERTĂ PROTESTELE magistraților se EXTIND! Protestele judecătorilor și procurorilor față de controversata ordonanță care modifică legile justiției continuă să se extindă. Marți, la o zi de la anunțul ministrului Justiției că va abroga un articol din OUG, deși magistrații au solicitat abrogarea în totalitate a ordonanței, Judecătoria Târgoviște a anunțat că îşi suspendă activitatea timp de patru zile, aceeași decizie fiind luată și de procurorii Parchetului Tribunalului Harghita.

Magistrații Judecătoriei Târgoviște au anunțat că au decis să se alăture colegilor din țară și au hotărât, în cadrul Adunării Generale, suspendarea activității instanței, începând de marți până vineri.

Dosarele care au termen de judecată în această perioadă sunt amânate, cu excepţia celor care au caracter urgent, cum ar fi ordin de protecţie, ordonanţă preşedinţială, cereri de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cauze privind inculpaţi faţă de care există sau se solicită luarea/prelungirea/menţinerea unor măsuri preventive din cadrul camerei preliminare şi a fondului.

Activitatea mai multor parchete din oraşe precum Pitești, Constanța și Timişoara a fost suspendată deja de luni, pentru câteva zile, în semn de protest față de modificările aduse legilor justiției.

De asemenea, procurorii Parchetului Tribunalul Harghita şi din unităţile din subordine îşi suspendă activitatea judiciară, începând de marţi și până în 1 martie.

Potrivit unui comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, prim-procuror adjunct Sorin Mihai Colceriu, procurorii au apreciat "că sunt ameninţate principiile de bază ale statului de drept, precum independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat, prin adoptarea OUG 7/2019" şi au decis cu majoritate de voturi suspendarea activităţii judiciare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita, Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc, Parchetul de pe lângă Judecătoria Gheorgheni şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Topliţa.

Prim-procurorul adjunct Sorin Mihai Colceriu a declarat pentru Agerpres că procurorii vor merge în sală şi vor anunţa că există o formă de protest şi, potrivit procedurilor, judecătorul trebuie să amâne cauza.

"Nu intrăm în şedinţele normale, intrăm în şedinţele urgente, tot ce înseamnă arestări sau cauze cu minori. (...) Am mers pe varianta că procurorul va merge în sală şi va arăta că suntem într-o formă de protest şi nu va participa la cauze şi atunci judecătorul trebui să amâne, pentru că lipsa reprezentantului Ministerului Public echivalează cu nulitatea acelei şedinţe", a explicat Colceriu.

De asemenea, procurorii intenţionează să organizeze, miercuri, un protest în faţa Palatului de Justiţie din Miercurea Ciuc.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

4 Date și amănunte care dau fiori...

5 Ciolaniada liberală / Guvernul Cîţu porneşte morişca nepotismului de stat