Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

ALERTĂ PSD vrea lege să dizolve „asociațiile care vor ocuparea prin violență a instituțiilor statului”. Asta a acuzat că s-a vrut la 10 august

ALERTĂ PSD vrea lege să dizolve „asociațiile care vor ocuparea prin violență a instituțiilor statului”. Asta a acuzat că s-a vrut la 10 august. Deputatul PSD Liviu Plesoianu a depus la Senat un proiect prin care o asociatie va putea fi dizolvata la cerere, prin hotarare judecatoreasca, daca este considerata a fi succesoare a unei organizatii naziste sau care actioneaza in sensul schimbarii prin violenta a regimului constitutional, relatează Ziare.com.

"Prezentul proiect de lege prevede, in mod expres, in acord cu Constitutia Romaniei, cu legislatia penala romaneasca si cu tratatele internationale la care Romania este parte, posibilitatea dizolvarii, prin hotarare judecatoreasca, a oricarei asociatii sau fundatii atunci cand se constata ca asociatia sau fundatia actioneaza sau militeaza in sensul schimbarii prin violenta a regimului constitutional, ocuparii prin violenta a sediilor institutiilor statului, subminarii integritatii teritoriale a Romaniei, propagandei in favoarea razboiului, violentei, terorismului, promovarii discursului instigator la ura impotriva unei categorii de persoane, cand asociatia este declarata de catre o instanta judecatoreasca sau se declara a fi, sub orice forma, continuatoare sau succesoare in drepturi a unei organizatii naziste sau a oricarei alte organizatii interzise prin lege", prevede expunerea de motive a proiectului legislativ.

Astfel, initiatorul propunerii legislative, Liviu Plesoianu, propune amendarea articolului din Ordonanta Guvernului nr. 26/2002 privind asociatiile si fundatiile, referitor la dizolvarea acestora de catre instantele de judecata.

"Asociatia se dizolva, prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate: cand scopul sau activitatea asociatiei a devenit ilicita sau contrara ordinii publice, precum si cand realizarea scopului este urmarita prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice; cand se constata ca asociatia actioneaza sau militeaza in sensul schimbarii prin violenta a regimului constitutional, ocuparii prin violenta a sediilor institutiilor statului, subminarii integritatii teritoriale a Romaniei, propagandei in favoarea razboiului, violentei, terorismului, promovarii discursului instigator la ura impotriva unei categorii de persoane, cand asociatia este declarata de catre o instant judecatoreasca sau se declara a fi, sub orice forma, continuatoare sau succesoare in drepturi a unei organizatii naziste sau a oricarei alte organizatii interzise prin lege; cand asociatia urmareste alt scop decat cel pentru care s-a constituit; cand asociatia a devenit insolvabila; in cazul prevazut la art. 14", prevede modificarea adusa articolului 56 (1) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

In forma in vigoare, articolul 56 (1) arata astfel: "Asociatia se dizolva, prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate: cand scopul sau activitatea asociatiei a devenit ilicita sau contrara ordinii publice; cand realizarea scopului este urmarita prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice; cand asociatia urmareste un alt scop decat cel pentru care s-a constituit; cand asociatia a devenit insolvabila; in cazul prevazut la art. 14".

Articolul 56 al Ordonantei in vigoare stipuleaza ca instanta competenta care hotareste dizolvarea este judecatoria in circumscriptia careia asociatia isi are sediul.

"Daca asociatia, prin natura scopului sau obiectivelor propuse, urmeaza sa desfasoare activitati pentru care, potrivit legii, sunt necesare autorizatii administrative prealabile, aceste activitati nu vor putea fi initiate, sub sanctiunea dizolvarii pe cale judecatoreasca, decat dupa obtinerea autorizatiilor respective", arata prevederile articolul 14 din Ordonanta Guvernului.

Propunerea legislativa a deputatului PSD Liviu Plesoianu a fost inregistrata la Senat, in procedura de urgenta, prim for sesizat, Camera Deputatilor fiind decizionala.

Amintim ca principalul motiv invocat de social-democrati si Guvern pentru actiunea in forta a jandarmeriei la protestul din 10 august, cand sute de oameni au fost raniti in interventia brutala a fortelor de ordine, a fost ca protestatari "finantati din afara" au vrut sa dea jos prin forta "guvernul legitim" si sa ocupe Palatul Victoria.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mafia PSD / Aceasta este diploma falsă de inginer a directorului general al Transelectrica!

2 Semnal-ȘOC pentru PSD! Pro TV, audiență URIAȘĂ cu episodul despre Teleorman de la „România, te iubesc”

3 Americanii au avut un șoc: Nici în Africa nu se mai întâmplă așa ceva! Dragnea: Mesajul meu e clar și ferm, la…

4 Fraților, voi vedeți unde-am ajuns? Fiola pune condiții STS pentru a putea folosi tabletele care împiedică vot…

5 SURSE Digi 24 / Dăncilă a obținut fotografia pentru care Dragnea a plătit 100 000 de dolari

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru