ALERTĂ Sfaturile sociologului Alin Teodorescu pentru PSD

ALERTĂ Sfaturile sociologului Alin Teodorescu pentru PSD

Sociologul Alin Teodorescu amintește că PSD s-a mai aflat într-o situație dificilă, în urmă cu 21 de ani și atunci a luat o serie de măsuri care au salvat partidul. Acum, social-democrații trebuie să facă la fel, crede Teodorescu.

Pentru prima dată în istorie, PSD nu a avut un candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale de acum 10 zile, după ce Crin Antonescu, candidatul susținut împreună cu PNL-UDMR-minorități naționale a ratat intrarea în finală. La câteva zile după, Marcel Ciolacu a renunțat la șefia Guvernului, iar ulterior, la funcția de președinte al PSD.

Interimar, Sorin Grindeanu a preluat partidul, iar în aceste zile, social-democrații discută despre intrarea la guvernre într-o coaliție pro-europeană dorită de președintele Nicușor Dan.

Fostul direct al IMAS și șef al cancelariei lui Adrian Năstase, Alin Teodorescu avertiza într-un mesaj pe Facebook imediat după primul tur „că PSD se retrage în jurul valorii de 10%…. Păcat. Se face loc unor formațiuni create virtual, fără public real, dar cu votanți. Sper să nu se întâmple în România ce li s-a intamplat și altora în asemenea condiții”.

Acum Teodorescu revine cu o nouă analiză, într-o nouă scrisoare către „un prieten drag”.

„PSD a mai fost în această situatie. În vara lui 2004, după alegeri locale bune, dar percepute ca dezastruoase, s-au întreprins trei seturi de măsuri. Nu le repet aici, sunt doar pentru istorie. Să spun doar că transformările dintr-un partid social-democrat au fost pentru prima dată menționate pozitiv în Raportul CE privind aderarea României și Bulgariei la UE. Acum PSD are de asemenea trei seturi de acțiuni de efectuat”, adaugă acesta.

Ce trebuie să facă PSD:

  • Să intre la guvernare cu oameni buni – fie ei vechi sau noi. Să ceară doar ministerele de Externe, Apărare, Transporturi și Secretariatul General al Guvernului. Atât.
  • Să planifice refacerea listelor de membri cu drept de vot în adunarile organizațiilor de partid comunale, orășenești, județene și naționale. Să organizeze alegeri interne în toamna anului 2025. Să lase discuțiile libere, în mass-media și pe rețelele sociale. Să colecteze propunerile de măsuri la nivel local, județean și național pentru creșterea calității vieții și a calității mediului. Să elaboreze programul politic pentru perioada 2025-2028. Să elaboreze listele de candidați pentru alegerile locale, naționale și europene. Candidați cărora să le ceară să studieze viitoarele poziții politice și administrative.
  • Să planifice și să electueze un amplu program de cooperare cu diaspora, în special din R.Moldova, Franța, Italia, Spania, Germania și Marea Britanie. Să redevină un membru activ al Internaționalei Socialiste. Avem ce le spune.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu sunt șanse să fie totul gata în 4 ani. Mai curând în vreo 7”

2 O fostă concurentă la emisiunea „Insula Iubirii” a fost împușcată mortal în cartierul Cosmopolis din București / Victima era însărcinată / Ucigașul este f…

3 12 milioane de euro despăgubire pentru un fermier din Vrancea după ce s-a construit autostrada pe terenul lui

4 România, grânarul Europei? / Citiți ce spune academicianul Otiman despre asta...

5 Cine era Teodora Marcu, tânăra de la „Insula Iubirii” care a fost ucisă în cartierul rezidențial Cosmopolis. Avea o fetiță de trei ani și era însărcin…