ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

Simina Tănăsescu este noul președinte al Curții Constituționale a României. Aceasta a primit cinci voturi din nouă.

Conform informațiilor G4Media, până duminică dimineața, atunci când Simina Tănăsescu și-a anunțat candidatura, favorita la funcția de președinte a CCR a fost Mihaela Ciochină.

În cadrul procedurii de vot, Simina Tănăsescu a fost singura candidată care a primit voturile necesare pentru a trece de „faza grupelor” (cele trei grupuri de judecători – numiți de Camera Deputaților, Senat și președinție, care propun un candidat).

La votul acordat de toți cei nouă judecători CCR, Simina Tănăsescu a reușit să strângă majoritatea voturilor după al doilea tur.

  • UPDATE Anunțul oficial transmis de CCR: „În urma votului secret, cu majoritatea voturilor judecătorilor prezenți, doamna Elena-Simina TĂNĂSESCU a fost aleasă în funcția de președinte al Curții Constituționale, pentru un mandat de trei ani. Procedura de alegere a noului președinte al Curții Constituționale s-a desfășurat în temeiul dispozițiilor art.7 alin.(1), (2) și (3) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale”.

Simina Tănăsescu este văzută ca fiind din aripa reformistă în interiorul CCR.

Spre exemplu, în iunie 2021, Simina Tănăsescu, alături de Livia Stanciu, au făcut opinie separată atunci când Curtea a decis că recomandările MCV privind desființarea Secției speciale nu sunt legi europene obligatorii pentru instanțele din România, iar judecătorii nu au dreptul să declare ilegală Secția în baza lor.

De asemenea, în 2019, Simina Tănăsescu alături de Livia Stanciu au arătat într-o opinie separată că și la Curtea de apel București condusă de Lia Savonea, toți judecătorii din penal erau considerați specializați pe corupție.

În 2025, atunci când o decizie controversată a CCR în imobiliare spunea că anularea unui PUZ nu mai duce automat la anularea autorizațiilor de construire emise în baza acelui Plan Urbanistic Zonal, Elena Simina Tănăsescu, alături de Livia Stanciu, Mihaela Ciochină și Laura Iuliana Scântei s-au opus adoptării.

Ea ar fi beneficiat de susținerea președintelui Nicușor Dan, în timp ce premierul Ilie Bolojan ar fi susținut-o la șefia Curții pe Iulia Scântei, provenită din PNL la Curtea Constituțională.

Potrivit surselor G4Media, Tănăsescu ar fi beneficiat inclusiv de susținerea unor judecători susținuți de PSD la Curtea Constituțională. Ar fi vorba de Cristian Deliorga și Giani Stan.

Simina Tănăsescu a fost consilier prezidențial și numită de Klaus Iohannis, în 2019, judecător la CCR.

Duminică dimineața, înaintea votului pentru funcția de președinte al Curții, cei trei noi judecători numiţi la Curtea Constituţională – Dacian Cosmin Dragoş, Csaba Asztalos şi Mihai Busuioc – au depus jurământul în faţa preşedintelui Nicuşor Dan şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

Cine e Simina Tănescu, noul președinte al CCR

Elena Simina Tănăsescu (n. 1968) este absolventă a Facultății de Drept, Universitatea din Bucureşti (1991) şi a obţinut titlul de doctor cu menţiunea « foarte bine cu felicitările juriului » la Facultatea de drept şi ştiinţe politice, Universitatea „Aix-Marseille III”, Franţa (1997).

Profesor de drept constituţional şi drept european în cadrul Universităţii din Bucureşti şi fost profesor invitat la universităţi din Europa şi America Latină, Tănăsescu a participat în calitate de director, cercetător sau raportor naţional în numeroase proiecte cu finanţare naţională sau internaţională.

A desfăşurat activitate profesională sau de reprezentare a statului român în cadrul mai multor instituţii europene (Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti, Agenţia pentru Drepturi Fundamentale, Grupul de experţi independenţi al Consiliului Europei) şi a fost reprezentantul societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii în perioada 2009–2011.

Printre publicațiile sale se numără: Principiul egalităţii în dreptul românesc (1998), Interpre­tarea Constituţiei. Teorie şi practică (2002), Legile elec­torale – comentarii şi explicaţii (2004), Constituţia României – comentariu pe articole (2008), Reforma constituţională: analiză şi proiecţii (2012). Autor a peste 75 de studii, articole, cronici şi note apărute în volume colective ori reviste de specialitate de prestigiu, din ţară şi străinătate.

Cum se alege președintele CCR

Potrivit Constituţiei, Curtea Constituţională se compune din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit, notează Agerpres.

Dintre aceştia, trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime dintre judecătorii ei, din trei în trei ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.

Conform Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, CCR are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii.

Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de Preşedintele României poate propune o singură candidatură. Judecătorii numiţi de preşedinte sunt – Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină şi Dacian Cosmin Dragoş. Cei numiţi de Camera Deputaţilor sunt: Gheorghe Stan, Bogdan Licu şi Csaba Asztalos. Judecătorii numişi de Senat sunt: Cristian Deliorga, Laura Scântei şi Mihai Busuioc.

Dacă la primul tur de scrutin nici un candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, se va proceda la al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi.

Operaţiunile de alegere a preşedintelui sunt conduse de judecătorul cel mai în vârstă.

Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior. Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.

știre în curs de actualizare


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce aveți, bă, tâmpiților, cu Radu Banciu?

2 Așa o fi?

3 Schimb acid de replici între Florin Roman și Ilie Bolojan: „Casa noastră are două etaje. La etaj stau șefii, la parter amărâții” / „Am fost la toate con…

4 Constantin Toma, dezlănțuit la adresa lui Grindeanu: „Conducere nu mai reprezintă PSD. Suntem deja cu bolovanul de gât”

5 Șoc pe scena politică! / Cinci parlamentari AUR și-au dat în judecată partidul pentru că nu le-a returnat 9,13 milioane de lei, împrumuturi pentru finan…