ALERTĂ Sociolog: Iată cine este publicul Antena 3. De ce PNL și USR/PLUS nu au nimic de câștigat mergând în emisiunile lui Gâdea

ALERTĂ Sociolog: Iată cine este publicul Antena 3. De ce PNL și USR/PLUS nu au nimic de câștigat mergând în emisiunile lui Gâdea

ALERTĂ Sociolog: Iată cine este publicul Antena 3. De ce PNL și USR/PLUS nu au nimic de câștigat mergând în emisiunile lui Gâdea.

Sociologul Barbu Mateescu explica intr-o ampla postare pe Facebook din cine este format acum publicul postului Antena 3, atragand atentia in incheiere ca reprezentantii partidelor de Opozitie nu au nimic de castigat daca se compromit aparand in emisiunile acestui post.

„A te duce la Antena 3 nu iti aduce niste avantaje certe, dar poate reprezenta – dupa cum s-a descoperit – un imens scandal de PR. Sunt de cinci ori mai multi votanti USRPLUS decat telespectatori ai lui Gadea”, concluzioneaza Mateescu.

 Postarea integrala a sociologului:

„Toată discuția privind prezența unui politician sau altuia la Antena 3 trebuie completată, aș zice eu, cu ceva. Și anume identitatea grupurilor care se uită la Antena 3.

Vorbim în primul rând de un grup de oameni cu vârsta peste 55 de ani. În 2012 erau 59% din audiența postului. Acum sunt 82% (detalii în comentarii). Trei cincimi din acești 82% au peste 65 de ani și mai participă probabil la acest ciclu electoral și gata. Ei sunt generația care a luat un șut în dinți de la istorie. În anii '90 s-ar fi putut adapta dar economia era terci. În 2007 s-a intrat în UE dar pentru ei era prea târziu. Nu mă satur să explic că România a pierdut al treilea război mondial, unul economic, alături de celelalte țări comuniste; această generație sunt echivalentul soldaților traumatizați din tranșeele primului război mondial care rătăceau supărați și indignați prin Germania anilor '20. Până și dilemele sunt aceleași: "pentru ce-am trăit? de ce e țara asta altfel de cum o vreau eu? de ce nu primesc respect?"

Pot vota ei la furie altceva decât partidul indicat constant de postul lor de televiziune favorit? Teoretic da. În practică nu mi-aș ține respirația, sunt educați de ani de zile să perceapă lucrurile și partidele noi într-un anume fel. Cu o picătură nu schimbi marea. O emisiune anti-USRPLUS sau anti-USR și s-a revenit la programul obișnuit.

Are USRPLUS sau USR, dacă doriți să detaliem, o perspectivă, niște mesaje pentru ei? Nu cred.
Există un segment în această generație care e atât de furios și anti-sistem și anti-corupție că nu rezonează la mesajele resentimentare, anti-prezent și anti-viitor ale PSD, dar am dubii că oamenii ăștia se uită la Antena 3 ca să se informeze cu privire la politică.
(Nu vreau să dau impresia că această generație se uită toată la Antena 3. România are 5 milioane de pensionari, la Antena 3 se uită cam 300 de mii, adică 6%. Dacă vrei să dai un mesaj pensionarilor, pe 94 din 100 nu-i prinzi venind la A3).

Al doilea grup sunt membrii de partid. PSD, PNL, etc. Se uită la TV ca să afle ce să zică familiei, colegilor de muncă, organizației, angajaților, prietenilor. Sunt un public versat și pragmatic. (Dacă ești fan Inter de 20 de ani poți să identifici ce și cum face bine Juventus sezonul ăsta fără să treci prin crize existențiale). Electoral sunt irelevanți, opțiunile de vot nu li se schimbă printr-o emisiune TV.

Al treilea grup sunt votanții fără responsabilități în partide și care urăsc Antena 3. Prezența în studio pentru ei e un malus, nu un bonus ("te-ai murdărit și tu!").

În 2012 al doilea și al treilea grup cumulate erau cam 150 de mii de persoane. Acum sunt 70 de mii. România TV și Facebook au ronțăit Antena 3.

Însumând lucrurile de mai sus, a te duce la Antena 3 nu îți aduce niște avantaje certe, dar poate reprezenta - după cum s-a descoperit - un imens scandal de PR. Sunt de cinci ori mai mulți votanți USRPLUS decât telespectatori ai lui Gâdea.”



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”