ALERTĂ/Document/PSD dă atacul la o instituție-cheie din stat! Șerban Nicolae și Daniel Zamfir vor să-l scoată pe președintele țării din procesul de numire a conducerii la Consiliul Concurenței

ALERTĂ/Document/PSD dă atacul la o instituție-cheie din stat! Șerban Nicolae și Daniel Zamfir vor să-l scoată pe președintele țării din procesul de numire a conducerii la Consiliul Concurenței

ALERTĂ/Document/PSD dă atacul la o instituție-cheie din stat! Șerban Nicolae și Daniel Zamfir vor să-l scoată pe președintele țării din procesul de numire a conducerii la Consiliul Concurenței.

PSD pregătește schimbări radicale la Consiliul Concurenței, o instituție pe care a încercat constant să și-o subordoneze în ultimii ani. Senatorii Șerban Nicolae și Daniel Zamfir au introdus câteva amendamente de ultim moment la  un proiect legislativ  care e programat la votul final din Senat mâine, 7 aprilie.

Cel mai radical amendament depus de cei doi PSD-iști, care au atacat constant Consiliul Concurenței, este eliminarea președintelui țării din procedura de numire a conducerii instituției.

Citește aici amendamentele propuse de PSD:

Mai precis, în acest moment plenul Consiliului Concurenței e numit de președintele țării prin decret, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea comisiilor juridice ale celor două camere. Or, un amendament propus de Șerban Nicolae prevede ca plenul Consiliului Concurenței să fie numit prin hotărâre adoptată în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare din cele două camere, dezvăluie  G4Media.ro .

PSD vrea să treacă rapid la vot noua componență a conducerii cât timp mai are majoritatea în Parlament. Dacă amendamentul va trece, PSD va avea timp să numească o nouă conducere a Consiliului Concurenței pe care să o controleze pentru un mandat de cinci ani.

O altă modificare majoră, propusă tot de Șerban Nicolae, e creșterea de la 7 la 11 a membrilor plenului Consiliului Concurenței. În plină criză economică ar însemna o creștere automată de buget pentru instituție, dat fiind că fiecare membru al plenului are la dispoziție un aparat propriu.

În plus, Șerban Nicolae propune și încetarea mandatelor actualilor membri ai conducerii la momentul depunerii jurământului de către viitorii membri, în condițiile în care legislația actuală prevede clar că mandatul nu poate fi scurtat înainte de termenul de 5 ani.

”Această modificare prezintă riscuri serioase de neconstituționalitate, ceea ce vulnerabilizează deciziile în instanță. Astfel, amenzile de zeci de milioane de euro ce vor fi date riscă să fie anulate în instanță dacă CCR va decide că modificarea componenței plenului a fost neconstituțională”, a declarat pentru G4Media.ro un specialist în drept constituțional.

Modificările au fost aduse de comisia economică și cea juridică din Senat, conduse de Daniel Zamfir și Șerban Nicolae, într-un raport comun suplimentar la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 39/2017.

Practic, PSD încearcă să aducă modificări radicale la legea care guvernează activitatea Consiliului Concurenței într-o manieră netransparentă, prin amendamente depuse la o ordonanță de urgență care tratează alte chestiuni.

Foto: Șerban Nicolae și Daniel Zamfir (InquamPhotos)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…