ALERTĂ/O companie chineză a furnizat serviciilor secrete din China date sensibile despre milioane de politicieni și oameni de afaceri de top din occident

ALERTĂ/O companie chineză a furnizat serviciilor secrete din China date sensibile despre milioane de politicieni și oameni de afaceri de top din occident

2,5 milioane de personalități occidentale de top și 658.000 de organizații (companii, instituții, ONG-uri): toate sunt ținta firmei chineze Zhenhua Data din Shenzhen, care lucrează pentru Partidul Comunist Chinez și armata Chinei.

Scopul strângerii acestor informații sensibile este utilizarea lor de către serviciile secrete chineze, potrivit The Telegraph.

Dezvăluirile despre informațiile strânse de Zhenhua într-o uriașă bază de date despre liderii politici și de bussiness din Occident au fost făcute de publicația Australian Financial Review și de mai multe ziare britanice care au avut acces la ”Zhenhua Files”. Baza de date i-a fost furnizată inițial profesorului american Christopher Balding, specialist în domeniul digital, care a lucrat în Shenzen, dar s-a întors în SUA din cauza temerilor privind securitatea sa. El a furnizat baza de date unei companii specializate în analiză, iar de acolo informațiile au ajuns în presă.

Printre personalitățile cărora firma chineză le-a făcut profilul extins (profil prihologic, conturi bancare, tranzacții, proprietăți etc.) se numără regina Marii Britanii, premierul britanic Boris Johnson, premierul australian Scott Morrison, liderii partidelor politice din mai multe țări, liderii și acționarii celor mai mari companii occidentale, dar și comandanți militari și profesori universitari.

În baza de date a firmei chineze apar profilurile unor personalități din SUA, Canada, Marea Britanie, India și Japonia, potrivit The Telegraph.

Informațiile despre toate țintele spionajului chinez sunt stocate pe serverele companiei din Shenzen. ”Avem de-a face cu o Cambridge Analytica pe steroizi”, a declarat un specialist în spionaj pentru Daily Mirror, cu referire la scandalul creat în jurul companiei britanice acuzate că a influențat alegerile prin strângerea de date despre utilizatorii din Marea Britanie și SUA.

Dezvăluirea presei occidentale vine exact în momentul în care companiile de tehnologie din China, mai ales Huawei, sunt suspectate că furnizează autorităților chineze datele strânse în statele occidentale în care au operațiuni. Tocmai de aceea, accesul Huawei și al altor companii chineze de software și hardware la construirea rețelelor 5G a fost limitat în multe state NATO.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Îl ascultă cineva sau sunt amețiți de aromele ciolanului? / Rareș Bogdan, avertismente în rafală pentru miniștri…

2 Răsturnare de situație! Ce spune menajera lui Alex Bodi despre bătăile pe care Bianca Drăgușanu le-a încasat

3 Statul rămâne cu o gaură de 90 de milioane de euro după falimentul combinatului de îngrășăminte Chemgas Sloboz…

4 Trimis la dezalcoolizare? / Maior va fi ambasadorul României la Aman, în Iordania

5 Prostul proștilor! Sică Dumitrescu s-a îndrăgostit de o polițistă sub acoperire și i-a dezvăluit că vinde coca…