ALERTĂ/RĂSCOALĂ anti-Savonea în CSM! Trei judecători se delimitează de comunicatul falangei ROȘII care o apără pe sluga PSD Gârbovan!

ALERTĂ/RĂSCOALĂ anti-Savonea în CSM! Trei judecători se delimitează de comunicatul falangei ROȘII care o apără pe sluga PSD Gârbovan!

ALERTĂ/RĂSCOALĂ anti-Savonea în CSM! Trei judecători se delimitează de comunicatul falangei ROȘII care o apără pe sluga PSD Gârbovan!
 
Trei judecători din CSM, Andreea Chiș, Mihai Bălan și Bogdan Mateescu, se delimitează de comunicatul dat publicității, joi, de președintele instituției, Lia Savonea, în care această o apără pe Dana Gîrbovan și îl acuză pe Klaus Iohannis de ingerințe deosebit de grave în justiție după ce a respins numirea judecătorului în funcția de ministru.

Din argumentele celor trei, obținute de G4Media.ro , rezultă că judecătorul Andreea Chiș susține că un astfel de comunicat poate plasa CSM în contextul campaniei pentru prezidențiale, judecătorul Mihai Bălan consideră că procedura de numire a ministrului este eminamente politică și nu are legătură independența justiției, iar judecătorul Bogdan Mateescu arhitectura constituțională nu permite unui judecător în funcție să fie nominalizat ministru.

Argumentele judecătorului Andreea Chis:

”Un fost judecator este cea mai potrivita persoana pentru a fi desemnata ministru al justitiei.

Indiferent, insa, de opinia noastra asupra calitatilor personale si profesionale ale unui coleg propus, in circumstantele date, un astfel de comunicat poate plasa institutia noastra in contextul campaniei electorale pentru prezidentiale, in care Presedintele si Primul Ministru, cele doua persoane implicate in numire, sunt candidati.

Acesta este motivul principal, pe care il consider suficient, pentru care ma opun unui astfel de comunicat in acest moment.

In masura in care nu sunteti de acord cu opinia mea, va rog sa mentionati ca decizia de a da comunicatul a fost luata cu majoritate.”

Argumentele judecătorului Mihai Bălan:

”Nu sunt de acord cu emiterea acestui comunicat deoarece intreaga procedura de modificare a componentei Guvernului Romaniei este una eminamente politica si nu are nicio legatura cu independenta justitiei. Atat propunerea formulata de Primul Ministru, cat si decizia Presedintelui Romaniei sunt acte politice si, in calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu doresc sa fiu implicat in niciun fel in aceste actiuni.

In discursul Presedintelui nu exista nicio referire la independenta sau probitatea profesionala a dnei Girbovan care sa atraga o reactie de acest fel din partea CSM.

Dna Girbovan a participat la aceasta procedura nu in calitate de reprezentanta a Autoritatii judecatoresti ci de candidat propus de partidul de guvernamant.

In situatia in care se va emite acest comunicat, va rog sa mentionati ca a fost adoptat cu majoritate.”

Argumentele Judecătorului Bogdan Mateescu:

”Arhitectura constitutionala nici nu permite unui judecator in functie sa fie nominalizat ca ministru. Un judecator nu poate fi ministru, o spune explicit si CCR in decizia 45.

Referirile la un judecator-propunere de ministru- nu pot aduce atingere sistemului judiciar in ansamblu, autoritatii judecatoresti.

Respect alegerea colegei Girbovan, insa nu pot fi de acord cu acest comunicat.”

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

2 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

3 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Dragnea, gest de interlop. În noaptea nunții fiului său, „încins” de o melodie a lui Salam, a scos ceasul de la mână și i l-a dat manelistului...