Alimente care reduc inflamația în organism

Alimente care reduc inflamația în organism

Studiile sugerează că unele alimente pot ajuta la reducerea inflamației cronice. Inflamația poate fi atât bună, cât și rea. Pe de o parte, aceasta ajută organismul să se apere de infecții și leziuni. Pe de altă parte, inflamația cronică poate duce la boli.

Alimente care reduc inflamația FOTO Pexels

Stresul, nivelul scăzut de activitate și alimentele care provoacă inflamații pot face ca acest risc să fie și mai mare. Din acest motiv, consumul de alimente care pot ajuta la reducerea inflamației este foarte indicat.

Alimentele care reduc inflamația cronică

O serie de fructe și legume au ca efect reducerea inflamației din organsim. Le găsim în orice supermarket sau la piață și sunt accesibile.

1. Fructe de pădure

Sunt pline de fibre, vitamine și minerale. Conțin antioxidanți numiți antociani, compuși au efecte antiinflamatorii care pot reduce riscul de îmbolnăvire.

Într-un studiu care a inclus 25 de adulți, cei care au consumat pulbere de afine în fiecare zi au produs semnificativ mai multe celule ucigașe naturale (celule NK) decât cei care nu au consumat această pulbere. Aceste constatări au fost similare cu cele ale unui studiu mai vechi. Organismul produce în mod natural celule NK, iar acestea ajută la buna funcționare a sistemului imunitar.

2. Pește gras

Este o sursă excelentă de proteine și de acizi grași omega-3 cu lanț lung, acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).

EPA și DHA ajută la reducerea inflamației, care altfel poate duce la sindrom metabolic, boli de inimă, diabet și boli de rinichi.

Organismul metabolizează acești acizi grași în compuși numiți resolvine și protectine, care au efecte antiinflamatorii.

3. Broccoli

Broccoli este extrem de nutritiv. Este o legumă cruciferă precum conopida, varza de Bruxelles și varza kale. Cercetările au arătat că consumul acestor legume crucifere este asociat cu o scădere a riscului de boli de inimă și de cancer.

Acest lucru poate fi legat de efectele antiinflamatorii ale antioxidanților pe care le conțin. Broccoli este bogat în sulforafan, un antioxidant care diminuează inflamația prin reducerea nivelului de citokine și a factorului nuclear kappa B (NF-κB), care sunt molecule care conduc inflamația în organism, notează Health Line .

4. Avocado

Conține potasiu, magneziu, fibre și grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă. De asemenea, conține carotenoizi și tocoferoli, care sunt legați de un risc redus de cancer. În plus, un compus din avocado poate reduce inflamația în celulele pielii nou formate.

Într-un studiu de înaltă calitate care a inclus 51 de adulți cu exces de greutate, cei care au mâncat avocado timp de 12 săptămâni au avut o reducere a markerilor inflamatori interleukina 1 beta (IL-1β) și CRP.

5. Ceaiul verde

Cercetările au descoperit că consumul acestuia este asociat cu un risc redus de boli de inimă, cancer, boala Alzheimer, obezitate și alte afecțiuni. Multe dintre beneficiile sale se datorează proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii, în special unei substanțe numite epigalocatechin-3-galat (EGCG). EGCG inhibă inflamația prin reducerea producției de citokine pro-inflamatorii și a deteriorării acizilor grași din celulele dvs.

6. Ardei

Ardeii grași și ardeii iuți sunt bogați în vitamina C și antioxidanți care au efecte antiinflamatorii puternice. Ardeii grași furnizează, de asemenea, antioxidantul quercetină, care poate reduce inflamația asociată cu bolile cronice, cum ar fi diabetul. Ardeii iuți conțin acid sinapic și acid ferulic, care pot reduce inflamațiile și pot susține o îmbătrânire mai sănătoasă.

7. Ulei de măsline extravirgin

Uleiul de măsline extravirgin este una dintre cele mai sănătoase grăsimi pe care le putem consuma. Este bogat în grăsimi mononesaturate și este un element de bază în dieta mediteraneană, care oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

Studiile leagă uleiul de măsline extravirgin de un risc redus de boli de inimă, cancer la creier și alte afecțiuni grave de sănătate.

Efectul oleocantalului, un antioxidant care se găsește în uleiul de măsline, a fost comparat cu medicamente antiinflamatorii precum ibuprofenul.

Rețineți că uleiul de măsline extravirgin are beneficii antiinflamatorii mai mari decât uleiurile de măsline rafinate.

8. Ciocolata neagră și cacao

Este plină de antioxidanți care ajută la reducerea inflamației. Aceștia pot reduce riscul de îmbolnăvire și pot duce la o îmbătrânire mai sănătoasă.

Flavanolii sunt responsabili pentru efectele antiinflamatorii ale ciocolatei și ajută la menținerea sănătății celulelor endoteliale care vă căptușesc arterele.

Într-un mic studiu, persoanele care au consumat 350 mg de flavanoli de cacao de două ori pe zi au înregistrat o îmbunătățire a funcției vasculare după 2 săptămâni.

9. Roșiile

Roșiile sunt bogate în vitamina C, potasiu și licopen, un antioxidant cu proprietăți antiinflamatorii impresionante.

Licopenul poate fi deosebit de benefic pentru reducerea compușilor proinflamatori legați de mai multe tipuri de cancer.

Gătitul roșiilor în ulei de măsline poate ajuta să se absoarbă mai mult din conținutul lor de licopen.

10. Cireșe

Cireșele sunt delicioase și bogate în antioxidanți, cum ar fi antocianii și catechinele, care diminuează inflamația. Deși proprietățile de promovare a sănătății ale cireșelor amare au fost studiate mai mult decât alte soiuri, cireșele dulci oferă, de asemenea, beneficii.

Un studiu care a inclus 37 de adulți în vârstă a constatat că cei care au consumat zilnic 480 ml (16 uncii) de suc de cireșe amare timp de 12 săptămâni au înregistrat niveluri semnificativ mai scăzute ale markerului inflamator CRP.

Cu toate acestea, un alt studiu a constatat că sucul de cireșe amare nu a avut niciun efect asupra inflamației la adulții tineri sănătoși după ce aceștia l-au luat zilnic timp de 30 de zile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...