Alimente si băuturi de consumat și de evitat pe timp de caniculă. Medic: „Solicită excesiv digestia și cresc temperatura internă”

Alimente si băuturi de consumat și de evitat pe timp de caniculă. Medic: „Solicită excesiv digestia și cresc temperatura internă”

Temperaturile extreme pun presiune pe sănătatea populației, iar măsurile de prevenție devin esențiale. Medicul Alexandru Nechifor atrage atenția asupra riscurilor caniculei și oferă recomandări clare pentru protejarea organismului în perioadele de căldură intensă.

Pepenele, un bun hidratant pe timpul caniculei FOTO: Shuterstock

Pepenele, un bun hidratant pe timpul caniculei FOTO: Shuterstock

„Fructele și legumele colorate, bogate în apă, antioxidanți și minerale, sunt aliații noștri principali vara. Ne ajută să ne hidratăm, ne protejează celulele de stresul oxidativ și susțin mecanismele naturale de termoreglare ale corpului. Pepenele roșu și galben, extrem de hidratant (peste 90% apă), bogat în vitamina C, betacaroten și licopen. Castravetele, salata verde, dovlecelul, legume ușor digerabile, care rehidratează eficient. Roșii, ardei, ridichi-aduc un plus de potasiu și vitamina C, necesare în combaterea epuizării. Fructele de pădure – afine, zmeură, căpșuni – sunt bogate în antioxidanți puternici care protejează vasele de sânge”, susține dr. Alexandru Nechifor, medicul specialist în medicină internă.

Foarte importantă este hidratarea, minimum 2–2,5 litri pe zi. Se recomandă un aport constant de lichide, chiar și în absența senzației de sete . Pe lângă apă, pot fi utile ceaiurile neîndulcite, supele reci, iaurturile și fructele zemoase. „Fructele și legumele nu aduc doar apă, ci și electroliți esențiali – potasiu, magneziu, calciu – pierduți prin transpirație”, susține medicul gălățean Alexandru Nechifor.

Ce trebuie evitat?

Băuturile alcoolice și carbogazoase ce favorizează deshidratarea. De asemenea, cofeina în exces ce are efect diuretic. „Sunt de lăsat si alimentele grele, prăjite, procesate. Toate acestea solicită excesiv digestia și cresc temperatura internă”, spune dr. Nechifor.

Pentru a evita suprasolicitarea termică, evitați expunerea directă la soare în intervalul 11:00 – 17:00, urtați haine deschise la culoare, din materiale naturale, și acoperiți capul. De asemenea, odihna în spații răcoroase și dușurile călduțe pot ajuta la reglarea temperaturii corporale.

Persoanele vulnerabile au nevoie de atenție specială, atrage atenția medicul Alexandru Nechifor.

„Vârstnicii, copiii, persoanele cu boli cronice sau aflate sub tratamente diuretice trebuie să fie monitorizați atent. Chiar și o deshidratare ușoară le poate afecta starea generală. Semnele de alarmă sunt: crampe musculare, amețeală, uscăciunea gurii, scăderea tensiunii. În astfel de cazuri, se recomandă consult medical rapid”, concluzionează medicul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Acestea sunt, pe surse, birurile ce urmează să fie puse, pe toți

2 BREAKING Ce e mai greu încă n-a fost anunțat! / Ce pregătește Bolojan

3 Fost procuror DNA / Udrea a făcut pușcărie în locul lui Băsescu

4 VIDEO Uite, ăsta de la PSD descrie perfect care e realitatea din România lor, cum se fac angajările, etc.

5 Ioana Ene Dogioiu / Băsescu n-a fost reabilitat, s-a corectat o aberație