Alina Cojocaru, către premier: Am realizat că România nu este pregătită pentru ce am oferit eu și Johan Kobborg

Alina Cojocaru, către premier: Am realizat că România nu este pregătită pentru ce am oferit eu și Johan Kobborg

Balerina Alina Cojocaru spune într-un mesaj adresat premierului Dacian Cioloș că a realizat că România nu este pregătită pentru ce au oferit ea și Johan Kobborg, timp de doi ani, prin activitatea desfășurată la Opera Națională București (ONB).

Alina Cojocaru a publicat, miercuri, pe contul său de Twitter "un ultim mesaj" , adresat prim-ministrului Dacian Cioloș.

"Din păcate, am realizat că această țară a noastră nu este pregătită pentru ceea ce Johan și eu am oferit în acești doi ani și voiam să continuăm. Am știut că o să fie greu, dar am sperat că inspirând curaj, creativitate, pasiune și onestie, atât în inimile unor micuți balerini, cât și ale tinerelor talente ale țării (celor care au ales să se întoarcă în țară de când este Johan la conducere), o să fie un început, o nouă generație de artiști români. Atât români, cât și străini. (...) Am sperat să fie o ruptură din cercul de răutate și distrugere în care este țara noastră", a scris Alina Cojocaru.

Balerina a precizat că și-a dorit ca această schimbare să fie resimțită de generațiile viitoare. "Dar se pare că am greșit, puțini sunt pregătiți să vadă și să accepte că există oameni ca Johan — fără interes propriu, ci dimpotrivă", a afirmat Alina Cojocaru.

Ea a susținut că este "dureros" atunci când balerini îi trimit mesaje care "îi rup inima" lui Johan Kobborg, dar le este frică să îl susțină. "Durerea mea este că, deși au simțit ceva minunat (după cum spun ei), ceva ce ar trebui, după părerea mea, să le fie un standard în viață (pe care îl merită), au făcut o alegere — frica", a afirmat Alina Cojocaru, completând că, pentru ea, frica și intimidarea nu reprezintă "o direcție înainte".

"Primesc mesaje că unii își cer scuze că am fost jignită. Nu m-am simțit așa, simt numai milă și tristețe", a punctat Cojocaru, precizând că îi pare rău că, încercând să protejeze ceea ce s-a realizat cu atât de multă muncă și să asigure un viitor acestei arte în România, s-a ajuns "la un alt scandal". "Vă asigur nu aceasta a fost intenția", i-a mai transmis Alina Cojocaru lui Dacian Cioloș.

Totodată, ea i-a mulțumit premierului pentru timpul acordat. "Ținând cont de situația țării, știu că aceasta de la ONB este numai o mică problemă și voiam să vă mulțumesc din suflet de timpul acordat", a spus Alina Cojocaru.

"Am văzut un zâmbet în ochii și inima dumneavoastră și aleg să plec cu această amintire din multe lucruri urâte care s-au întâmplat în numai câteva zile. Această bunătate arătată mie îmi dă încă o rază mică de speranță pentru viitorul țării mele, un viitor pe care îl doresc tuturor oamenilor, regardless de ce naționalitate sunt... Măcar pentru viitoarele generații această speranță să existe. Sper să am acea onoare de a ne revedea într-o zi cu Johan, la un pahar de suc, așa cum ați propus", și-a încheiat Alina Cojocaru mesajul către Dacian Cioloș.

ONB s-a confruntat cu momente tensionate după ce Johan Kobborg, coordonatorul baletului operei, și-a anunțat demisia. Marți, balerinii de la ONB, alături de Alina Cojocaru, au manifestat în favoarea coregrafului danez. O zi mai târziu, artiști ai Operei Naționale București au participat la un miting de susținere a actualei conduceri: Vlad Conta (director interimar ONB) și Tiberiu Soare (director adjunct).

Conflictul a început în urmă cu peste o săptămână, când Tiberiu Soare, nou numit director interimar al instituției, a scos titulatura lui Kobborg de "director al baletului ONB" de pe site-ul Operei. Coregraful a anunțat atunci că va părăsi ONB. În replică, Tiberiu Soare a declarat că funcția lui Kobborg nu exista în organigramă.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cerban, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruștei)


Citiți mai mult:

Cioloș către Alina Cojocaru: Opera Națională are nevoie de artiști și de spectacole de valoare


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…