Alpinistul care a urcat de 17 ori pe Everest trage un semnal de alarmă. Ce modificări a observat în timp

Alpinistul care a urcat de 17 ori pe Everest trage un semnal de alarmă. Ce modificări a observat în timp

Everestul pierde din zăpadă şi devine „arid şi stâncos”, a declarat sâmbătă alpinistul britanic Kenton Cool, care a realizat săptămâna aceasta cea de-a 17-a ascensiune a sa pe cel mai înalt vârf din lume, un record pentru o persoană care nu este şerpaş, relatează Reuters.

Everest jpg

Kenton Cool, în vârstă de 49 de ani, care a escaladat pentru prima dată vârful de 8.849 de metri în 2004, a spus că muntele uriaş pare să aibă mai puţină zăpadă, potrivit Agerpres.

„La începutul anilor 2000 era multă zăpadă”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu realizat la Kathmandu după revenirea sa din expediţia record, confirmată de oficialii nepalezi în această săptămână.

„O tendinţă generală a muntelui este să fie mai stâncos şi să aibă mai puţină zăpadă... Dar se schimbă de la an la an”, a spus el.

Cool a declarat că nu a asistat niciodată înainte la căderile de pietre pe care le-a văzut pe versantul Lhotse de-a lungul traseului către vârful Everest.

„Asta demonstrează cât de arid este acum muntele... Cred că este din cauza lipsei de precipitaţii, a lipsei zăpezii. (De vină) ar putea fi încălzirea globală, sau orice schimbare legată de de mediu”, a spus el.

Potrivit climatologilor, temperatura de pe Pământ a crescut, în medie, cu 0,74 grade Celsius în ultimii 100 de ani, însă în regiunea Himalaya încălzirea a fost mai accentuată comparativ cu mediile globale. Conform datelor oficiale, temperatura medie în Nepal a crescut cu 0,06 grade Celsius anual, parţial din cauza amplasării sale între China şi India, doi dintre cei mai mari poluatori ai lumii.

Tot în această săptămână, un ghid nepalez în vârstă de 53 de ani, Kami Rita Sherpa, şi-a îmbunătăţit propriul record, după ce a escaladat Everestul pentru a 27-a oară.

Cool a spus că cea de-a 17-a ascensiune a sa ar putea să nu fie ultima, adăugând că va reveni pe acest munte anul viitor. Alpinismul a declarat, însă, că intenţionează să îşi ia rămas-bun de la Everest după doi-trei ani. El vrea să escaladeze Kanchenjunga din Nepal, al treilea cel mai înalt vârf din lume, de 8.586 de metri, şi Makalu, de 8.481 metri, al cincilea cel mai înalt vârf.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 ALERTĂ „Intrăm în faza zero a drumului spre război” / Înregistrarea unei declarații a ministrului Apărării din Ungaria a fost publicată de rivalul lui V…

2 Asta spune multe despre țara în care am ajuns să trăim...

3 PSD în derivă? / Doi lideri importanți se dezic de linia partidului, la Buzău îşi retrage reprezentanţii din secţiile de votare şi face apel către tiner…

4 A murit Liviu Drăgan, unul dintre mai cunoscuţi români din industria IT. A înființat Druid, dezvoltator de chatboți

5 „Dacă nu schimbăm direcția, duminica viitoare, Titanic scrie pe noi”