Amânarea Brexit-ului le dă bătăi de cap europenilor în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European (AFP)

Amânarea Brexit-ului le dă bătăi de cap europenilor în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European (AFP)

Scenariul unei eventuale participări a Marii Britanii la alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai le dă mari bătăi de cap europenilor, care se pregătesc deja pentru această eventualitate, chiar dacă nu cunosc deocamdată cât de lungă va fi amânarea pe care o va solicita Londra pentru ieşirea din Uniunea Europeană, notează AFP într-un comentariu difuzat marţi.

'O ironie a istoriei', aşa cum a numit-o recent preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, face ca Marea Britanie să poată fi obligată să organizeze scrutinul, chiar dacă îşi menţine decizia de retragere din UE.

La Bruxelles s-a ajuns la un consens juridic: dacă Brexit-ul, prevăzut oficial pe 29 martie, va fi amânat dincolo de 2 iulie, data primei reuniri a noului Parlament European, Marea Britanie va fi obligată să organizeze scrutinul.

Această obligaţie 'corespunde dreptului fundamental al cetăţenilor Uniunii de a vota şi de a se prezenta drept candidaţi la alegerile pentru Parlamentul European în statul membru în care îşi au reşedinţa', arată serviciul juridic al PE, într-o notă confidenţială consultată de AFP.

Dacă guvernul britanic nu se va conforma, se va expune la plângeri în faţa justiţiei europene, pe care le-ar putea înainta Comisia Europeană, alte state membre sau chiar simpli cetăţeni care ar considera că le-au fost lezate drepturile, adaugă documentul menţionat.

Pentru UE, prima consecinţă ar fi obligaţia de a renunţa, cel puţin provizoriu, la noua compoziţie a Parlamentului European ce fusese decisă în vederea Brexit-ului, şi care prevede reducerea de la 751 la 705 a numărului de mandate.

Din cele 73 de locuri ce ar deveni vacante prin retragerea Marii Britanii, UE a prevăzut redistribuirea a 27 între unele state, restul de 46 fiind 'păstrate în rezervă' în perspectiva unor viitoare extinderi.

În urmă cu aproape un an, şefii de stat din UE au luat totuşi în calcul posibilitatea ca Brexit-ul să nu se producă înainte de alegerile europene din mai. În acest caz, au decis ei la summitul din iunie 2018, PE îşi va păstra compoziţia actuală 'până când retragerea Marii Britanii din Uniune îşi va produce efectele juridice'.

Pentru state ce Franţa ori Spania, care ar câştiga cinci locuri în PE post-Brexit, 'aceasta ar putea să însemne că va trebui ca anumiţi parlamentari nou-aleşi să rămână în 'stand-by', aşteptând ca britanicii să binevoiască să iasă, este o situaţie destul de ciudată', subliniază un diplomat.

Pe un alt plan politic, 'a lăsa Marea Britanie să participe (la alegeri) ar putea conduce la o ascensiune mai puternică a deputaţilor eurosceptici, cu consecinţe negative pentru echilibrul de forţe în cadrul Parlamentul European', atrag atenţia Larissa Brunner şi Fabian Zuleeg, analişti la European Policy Center (EPC).

Această situaţie ar putea avea 'consecinţe încă şi mai negative în interiorul sistemului politic din Marea Britanie', unde acest scrutin ar putea deveni un 'cvasi-referendum' cu privire la relaţia acestei ţări cu UE, notează cei doi analişti, într-o publicaţie recentă.

În culisele de la Bruxelles, există deja îngrijorări legate de posibilitatea ca deputaţii britanici nou-aleşi să participe, fie şi temporar, la procesul legislativ european, chiar şi la alegerea viitorului preşedinte ale Comisiei Europene.

Până atunci însă, un alt risc îi preocupă pe europeni: care ar fi consecinţele pentru UE dacă Londra nu s-ar conforma obligaţiei de a organiza scrutinul european?

'Noul Parlament European va fi totuşi valid constituit', afirmă serviciul juridic al PE în nota sa confidenţială, un punct de vedere ce nu pare însă împărtăşit de juriştii unei alte instanţe, Consiliul Uniunii Europene, care reuneşte statele membre.

Instituţiile ar înceta 'să funcţioneze într-un context juridic sigur' dacă Marea Britanie va fi în continuare membră a UE după 2 iulie, dar fără să fi organizat alegerile pentru PE, avertizează Consiliul UE, într-un document distribuit săptămâna trecută ambasadorilor UE-27.

Statele membre se tem că toate deciziile noului Parlamentul European vor putea fi atacate pe plan legal, ceea ce ar provoca paralizia maşinăriei europene.

Pentru evitarea cu orice preţ a acestui scenariu, 'nu trebuie acordată nicio prelungire dincolo de 1 iulie dacă nu vor fi organizate alegeri europene' în Marea Britanie la sfârşitul lui mai, insistă Consiliul UE.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Omul Rusiei? / Noi amănunte despre lectorul universitar mort într-un accident de bicicletă la doar 47 de ani

2 O imagine care ar trebui să dea fiori rușilor...

3 Sorana Cîrstea a dezvăluit secretul transformării ei: Declarații tari după parcursul din America

4 Baronul PSD Arsene, prins între 2 grupări de interlopi în Italia?

5 Un adevăr crunt din Ucraina...