Amănunte IMPORTANTE de la juriști după DECIZIA președintelui

Respingerea propunerii PSD de catre presedintele Klaus Iohannis nu genereaza un conflict de natura constitutionala, ci ne aflam in situatia in care seful statului isi exercita dreptul constitutional de a desemna primul ministru, sunt de parere juristii consultati de HotNews.ro. “Desemnarea candidatului pentru functia de premier este atributul exclusiv al presedintelui”, afirma avocata Elenina Nicut. Alti juristi consultati de HotNews.ro au explicat ca pentru a se ajunge la un conflict de natura constitutionala ar fi trebuit ca presedintele sa intre in divergenta cu o autoritate a statului, or Klaus Iohannis a respins propunerea unui partid, care nu e autoritate in stat.

Ce prevede Constitutia

ARTICOLUL 85. (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

ARTICOLUL 103. (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Constitutia nu spune ca presedintele este obligat sa accepte propunerea PSD. Liviu Dragnea a amenintat voalat saptamana trecuta cu suspendarea, desi n-a fost explicit.

“Daca demersul nostru, legitimitatea data de vot nu va fi respectata vom actiona in consecinta. Eu am venit cu o singura propunere, daca va fi refuzata ne vedem in alta parte”, a amenintat liderul PSD, Liviu Dragnea. Ulterior, a explicat ca daca Sevil Shhaideh va fi respinsa, primul pas va fi la Curtea Constitutionala. N-a mai spus care va fi al doilea, dar se subintelegea ca suspendarea.

Problema este insa ca PSD nu poate, potrivit juristilor consultati de HotNews.ro, sa ajunga la Curtea Constitutionale invocand faptul ca presedintele Iohannis si-a exercitat un drept constitutional. “Ce sa spuna Curtea, ca presedintele Iohannis trebuie sa o puna pe Sevil Shhaideh. Evident, nu poate spune asa ceva. Presedintele si-a exercitat un drept constitutionala, acela de a desemna premier”, au explicat pentru HotNews.ro specialisti in drept.

Constitutia Romaniei arata la articolul 146, care descrie atributiile Curtii Constitutionale, ca “soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii”. Or, PSD nu este autoritate publica pentru a putea invoca un conflict de natura constitutionala cu presedintele Romaniei.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

2 Hopa, lui Caramitru i-a revenit mintea la cap! Credem că a scris cea mai bună analiză făcută până acum

3 Excepțional text scris de Marian Godină despre „dezbaterea” cu Dăncilă! Cei care strigă isteric „vrem confrunt…

4 Refuzata, cu ceas de 20 de mii de euro! Spune drept, nebunatico, ai pus și tu botul la borcanul cu miere?

5 CEx cu scandal la PSD! Se țipă de se aude din curte / Dăncilă către Manda: Să spuneți că nu puteți câștiga alege…

recomandări

Te ia DNA: Radu Mazăre

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Uitați-vă la crocodilul ăsta gigantic!