Amazon instituie un moratoriu privind utilizarea de către poliţie a tehnologiei de recunoaştere facială

Amazon instituie un moratoriu privind utilizarea de către poliţie a tehnologiei de recunoaştere facială

Corporaţia Amazon a anunţat miercuri un moratoriu de un an pentru utilizarea software-ului său de recunoaştere facială de către poliţie, informează Reuters. Agenţia remarcă schimbarea politicii de vânzare a acestei tehnologii către forţele de ordine, după o lungă perioadă în care Amazon le-a oferit posibilitatea de achiziţie.

Activiştii pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea că recunoaşterea facială poate duce la arestări ilegale în timpul demonstraţiilor împotriva violenţei poliţiei şi a rasismului, după moartea afro-americanului George Floyd. De asemenea, criticii au pus la îndoială precizia software-ului Amazon, menţionând un studiu anterior care a dovedit că serviciul Rekognition al Amazon are dificultăţi la identificarea sexului persoanelor cu ten mai închis la culoare. Compania a contestat cercetarea respectivă.

Amazon, care vinde tehnologie informatică în cloud prin divizia Servicii Web, a comunicat că a susţinut reglementarea utilizării în mod etic a software-ului. "Sperăm că acest moratoriu de un an ar putea să asigure Congresului suficient timp pentru implementarea regulilor corespunzătoare şi suntem gata să acordăm ajutor la cerere", a declarat corporaţia.

Congresul Statelor Unite a luat în considerare de câteva luni posibilitatea reglementării recunoaşterii faciale. Luni, corporaţia IBM le-a scris parlamentarilor americani pentru a-i anunţa că nu mai oferă software fără restricţii.

Conform unor informaţii din presă, Rekognition nu a fost un mare succes comercial pentru Amazon, care a vândut serviciul forţelor de ordine din statele Oregon şi Florida şi - potrivit unor surse - l-a oferit de asemenea în condiţii comerciale Agenţiei SUA pentru Imigraţie şi Controlul Vamal. Concurenţi mai vechi pe piaţa tehnologiei de recunoaştere facială, cum ar fi Idemia din Franţa şi NEC din Japonia, au mult mai multe astfel de contracte.

Cu toate acestea, din cauza vizibilităţii mai mari în domeniul tehnologic şi a susţinerii recunoaşterii faciale, corporaţia Amazon a fost criticată cel mai mult în ultimii ani, ceea ce dă anunţului privind moratoriul o încărcătură simbolică, apreciază Reuters.

Amazon a precizat că va continua să permită utilizarea tehnologiei sale de către clienţii Thorn şi Marinus Analytics, pentru a sprijini eforturile organelor legale de a găsi victime ale traficului de persoane. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...