Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Ambasada Franței: Profesorul Ioan Pânzaru, decorat cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler

Președintele Franței, Francois Hollande, i-a acordat distincția Legiunea de Onoare în grad de Cavaler profesorului Ioan Pânzaru, director al Centrului Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale al Universității din București - CEREFREA Villa Noel.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Franței, înalta distincție i-a fost înmânată marți profesorului român de către ambasadorul Francois Saint-Paul, în cadrul unei ceremonii.

Ambasadorul francez și-a exprimat, cu această ocazie, aprecierea pentru contribuția profesorului Ioan Pânzaru la aprofundarea relației franco-române.

''Domnule profesor Pânzaru, de-a lungul întregului dumneavoastră parcurs ați dat dovadă de o mare deschidere de spirit, alături de o erudiție profundă și inteligentă. Ați pus întotdeauna mare preț pe schimburile cu Franța, cu țările francofone, și pe valorile transmise de francofonie. Faceți parte dintre aceia, nu foarte numeroși în definitiv, care întrupează în mod incontestabil calitatea și profunzimea relației franco-române. Și o faceți cu mare modestie, ceea ce contribuie suplimentar la meritele dumneavoastră'', a declarat ambasadorul Francois Saint-Paul.

La rândul său, profesorul Pânzaru a amintit că în apropierea Centenarului Marii Uniri francofonia se afirmă ca un element de continuitate al culturii române moderne.

''Francofonia românească, departe de a fi apanajul generației mele, aparține acum tinerilor. În colocviile internaționale de la Villa Noel, vârsta medie este de 33 de ani. În ajunul Centenarului Marii Uniri a Regatului României, francofonia se afirmă ca un element de continuitate al culturii noastre moderne. Una dintre sarcinile tinerilor cercetători în științe sociale și umane este să înțeleagă mesajul cetățeanului și să-l transmită, într-o formă justificabilă științific și în același timp aplicabilă practic, factorilor de decizie'', a spus Ioan Pânzaru, conform comunicatului citat.

Profesorul Ioan Pânzaru a studiat limba și literatura franceză la Universitatea din București, obținând doctoratul cu teza ''Cântecul de gestă și narațiunea orală''. A fondat Centrul de Studii Medievale și Centrul de Limbi Străine ale Universității. Studiile sale de literatură medievală franceză l-au îndreptat către problemele de antropologie culturală — a tradus în română, printre altele, lucrarea lui Claude Lévi-Strauss ''Mythologiques'' — și apoi către cele de hermeneutică și filosofia artei. Cartea sa ''Regimul interpretării'' a primit premiul revistei Observator cultural în 2012.

A fost șeful Catedrei de Limba și Literatura Franceză între 1990 — 1992, prodecan al Facultății de Limbi și Literaturi Străine în 1993, prorector al Universității din București între 2000 și 2005, apoi rector între 2005 și 2011. În calitate de rector a fost președintele Comisiei pentru Bursa Specială ''Guvernul României''. Din 2012 este director al CEREFREA Villa Noel — Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale al Universității din București.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Prima MUIE de la Orban! Exclude OUG în domeniul justiției dacă devine premier. La fel ca Dăncilă! Botnița proc…

2 RISE Project detonează NUCLEARA! ADEVĂRUL despre Dan Barna!

3 Asta e de DNA! Cuc a ras luni toată conducerea CFR pentru că a refuzat să semneze ilegal contracte de peste un…

4 11 posibile nume de miniştri din Guvernul Orban. Turcan nu intră în guvern

5 Scrisoare cutremurătoare către parlamentarii care au votat legea recursului compensatoriu: Vă consider părtaş…

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel