Ambasada Marii Britanii: Suntem îngrijorați că OUG din 31 ianuarie ar putea să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție

Ambasada Marii Britanii: Suntem îngrijorați că OUG din 31 ianuarie ar putea să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție

Ambasada Marii Britanii la București își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că "Ordonanța de Urgență anunțată pe 31 ianuarie ar putea să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție", dar și față de "natura foarte limitată" a consultării, în prealabil, a părților implicate.

Misiunea diplomatică precizează că ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, a transmis aceste puncte de vedere, alături de membri ai mai multor misiuni diplomatice, în cadrul unei întâlniri cu ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, miercuri.

"Marea Britanie este unul dintre susținătorii de cursă lungă ai României în eforturile acesteia de a întări statul de drept și în lupta sa anticorupție. Dintotdeauna am avut un dialog productiv pe acest subiect cu guvernele României, indiferent de culoarea lor politică. Am colaborat cu România pe parcursul multor ani pentru a o ajuta să își îndeplinească obligațiile asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV)", se arată într-un mesaj al Ambasadei Marii Britanii transmis AGERPRES.

Mesajul face referire la cel mai nou raport MCV.

"Cel mai recent raport al Comisiei Europene cu privire la MCV, publicat pe 25 ianuarie, a subliniat progresele înregistrate de România în ultimii 10 ani în reforma justiției și în lupta anticorupție, dar a și avertizat că 'modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenței sau eficacității DNA ar atrage după sine reevaluarea
progreselor realizate'", precizează ambasada.

Ambasada Marii Britanii recunoaște atribuțiile Guvernului și Parlamentului de a stabili legislația țării, dar își exprimă îngrijorarea cu privire la recentele modificări ce ar putea "să reducă domeniul de aplicare" în lupta anticorupție.

"Deși este prerogativul Parlamentului și al Guvernului României alese democratic să stabilească legislația țării, respectând Constituția, suntem îngrijorați că ordonanța de urgență anunțată pe 31 ianuarie ar putea să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție. De asemenea, suntem îngrijorați cu privire la natura foarte limitată a consultării cu părțile implicate", arată misiunea diplomatică la București.

Potrivit sursei citate, ambasadorul britanic, împreună cu alți șefi de misiuni diplomatice partenere din București, a transmis aceste puncte de vedere într-o întâlnire cu ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, în cursul zilei de miercuri.

"Această conversație va fi urmată de alte discuții pe care Marea Britanie le va avea cu partenerii săi români", precizează Ambasada Marii Britanii.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

2 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

3 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!

4 Așa o fi?

5 Citiți asta! / Un caz-școală de Mafie politico-judiciară!