Ambasadorul iranian la Londra, convocat după o scurtă arestare la Teheran a ambasadorului Regatului Unit

Ambasadorul iranian la Londra, convocat după o scurtă arestare la Teheran a ambasadorului Regatului Unit

Ministerul Afacerilor Externe britanic l-a convocat luni pe ambasadorul Iranului pentru a exprima "obiecţii vehemente" după scurta arestare a ambasadorului britanic la Teheran, a anunţat purtătorul de cuvânt al premierului Regatului Unit, informează AFP.

"Este vorba de o încălcare inacceptabilă a Convenţiei de la Viena", a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că Regatul Unit îi va cere ambasadorului Hamid Baeidinejad asigurări că astfel de arestări nu se vor mai repeta.

Teheranul i-a reproşat ambasadorului Rob Macaire că a fost prezent la "o reuniune ilegală", cu încălcarea convenţiilor diplomatice.

Duminică, manifestanţi au dat foc unui drapel britanic şi altuia israelian în faţa Ambasadei Regatului Unit la Teheran, strigând "Moarte Marii Britanii".

Macaire, care a fost arestat pentru scurt timp, a dat asigurări că a participat la o reuniune ce a fost anunţată ca fiind o veghe în memoria celor care au murit în urma prăbuşirii unui avion civil ucrainean, doborât "din eroare" de forţele armate iraniene.

După ce a negat iniţial, Iranul a recunoscut sâmbătă că forţele sale armate au doborât la 8 ianuarie cu o rachetă avionul companiei Ukraine International Airlines, provocând un val de indignare în ţară. Au murit 176 de oameni, majoritatea iranieni şi canadieni.

Iranul a subliniat că în momentul lansării rachetei apărarea sa era în alertă din cauza unui posibil "conflict total" cu SUA.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI

5 „Dă-i în cap, omoar-o!” / „Planeta Moldova”, faza pe soacre