Ambasadorul iranian la Londra, convocat după o scurtă arestare la Teheran a ambasadorului Regatului Unit

Ambasadorul iranian la Londra, convocat după o scurtă arestare la Teheran a ambasadorului Regatului Unit

Ministerul Afacerilor Externe britanic l-a convocat luni pe ambasadorul Iranului pentru a exprima "obiecţii vehemente" după scurta arestare a ambasadorului britanic la Teheran, a anunţat purtătorul de cuvânt al premierului Regatului Unit, informează AFP.

"Este vorba de o încălcare inacceptabilă a Convenţiei de la Viena", a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că Regatul Unit îi va cere ambasadorului Hamid Baeidinejad asigurări că astfel de arestări nu se vor mai repeta.

Teheranul i-a reproşat ambasadorului Rob Macaire că a fost prezent la "o reuniune ilegală", cu încălcarea convenţiilor diplomatice.

Duminică, manifestanţi au dat foc unui drapel britanic şi altuia israelian în faţa Ambasadei Regatului Unit la Teheran, strigând "Moarte Marii Britanii".

Macaire, care a fost arestat pentru scurt timp, a dat asigurări că a participat la o reuniune ce a fost anunţată ca fiind o veghe în memoria celor care au murit în urma prăbuşirii unui avion civil ucrainean, doborât "din eroare" de forţele armate iraniene.

După ce a negat iniţial, Iranul a recunoscut sâmbătă că forţele sale armate au doborât la 8 ianuarie cu o rachetă avionul companiei Ukraine International Airlines, provocând un val de indignare în ţară. Au murit 176 de oameni, majoritatea iranieni şi canadieni.

Iranul a subliniat că în momentul lansării rachetei apărarea sa era în alertă din cauza unui posibil "conflict total" cu SUA.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu