Ambasadorul iranian la Londra, convocat după o scurtă arestare la Teheran a ambasadorului Regatului Unit

Ambasadorul iranian la Londra, convocat după o scurtă arestare la Teheran a ambasadorului Regatului Unit

Ministerul Afacerilor Externe britanic l-a convocat luni pe ambasadorul Iranului pentru a exprima "obiecţii vehemente" după scurta arestare a ambasadorului britanic la Teheran, a anunţat purtătorul de cuvânt al premierului Regatului Unit, informează AFP.

"Este vorba de o încălcare inacceptabilă a Convenţiei de la Viena", a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că Regatul Unit îi va cere ambasadorului Hamid Baeidinejad asigurări că astfel de arestări nu se vor mai repeta.

Teheranul i-a reproşat ambasadorului Rob Macaire că a fost prezent la "o reuniune ilegală", cu încălcarea convenţiilor diplomatice.

Duminică, manifestanţi au dat foc unui drapel britanic şi altuia israelian în faţa Ambasadei Regatului Unit la Teheran, strigând "Moarte Marii Britanii".

Macaire, care a fost arestat pentru scurt timp, a dat asigurări că a participat la o reuniune ce a fost anunţată ca fiind o veghe în memoria celor care au murit în urma prăbuşirii unui avion civil ucrainean, doborât "din eroare" de forţele armate iraniene.

După ce a negat iniţial, Iranul a recunoscut sâmbătă că forţele sale armate au doborât la 8 ianuarie cu o rachetă avionul companiei Ukraine International Airlines, provocând un val de indignare în ţară. Au murit 176 de oameni, majoritatea iranieni şi canadieni.

Iranul a subliniat că în momentul lansării rachetei apărarea sa era în alertă din cauza unui posibil "conflict total" cu SUA.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Lovitură de manual! / Tanc rusesc lovit fatal chiar dacă-și activase sistemul de ascundere

2 ULTIMA ORĂ „Chiar o să-mi pun gâtul la bătaie” / Fostul șef MI6 susține că Putin va pierde puterea în foarte scurt timp

3 Dovada pierderilor imense suferite în Ucraina! Rusia scoate din depozite vechile T-62!

4 „Nu mai pot fi părtaș la această ticăloșie” / Demisie cu strigături la vârful diplomației Rusiei

5 Interesante amănunte...