Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Ambasadorul rus la Atena acuză Grecia că 'dezamăgeşte' Moscova

Ambasadorul rus la Atena a criticat vineri guvernul grec, acuzându-l că "dezamăgeşte" Moscova, pe fondul unei dispute bilaterale privind integrarea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în NATO, relatează France Presse.

Andrei Maslov a postat patru mesaje critice în limba greacă pe contul de Twitter al ambasadei, în urma anunţului din 11 iulie privind expulzarea de către Atena a patru diplomaţi şi unor personalităţi ruse.

Grecia i-a acuzat pe aceştia că au încercat să intervină pe lângă dreapta naţionalistă şi mediile ortodoxe pentru a sabota acordul încheiat la jumătatea lunii iunie între Atena şi Skopje pentru a rezolva disputa dintre ele veche de 27 de ani privind utilizarea numelui Macedonia.

Acest acord a permis NATO să invite la 12 iulie fosta republică iugoslavă să deschidă negocierile pentru aderarea la Alianţă.

"Acţiunile părţii elene din acest an (...) au devenit o dezamăgire pentru noi", a scris ambasadorul, după ce a notat că "ultimii ani au marcat un apogeu inedit" în relaţiile bilaterale.

Ministerul rus al Afacerilor Externe s-a limitat iniţial să reacţioneze la expulzarea diplomaţilor anunţând "luarea unor măsuri reciproce", în timp ce Atena a subliniat că acest caz nu pune sub semnul întrebării prietenia tradiţională greco-rusă.

Dar tonul s-a înrăutăţit cu noi declaraţii ale unei purtătoare de cuvânt a ministerului rus, care a deplâns miercuri, potrivit presei greceşti, că Atena a cedat la o "provocare antirusă".

În continuare, agenţia rusă Tass a anunţat joi amânarea sine die a unei vizite la Atena planificate la toamnă a şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

La rândul lor, joi seară surse guvernamentale elene au subliniat că această vizită a fost programată la cererea Rusiei şi că Lavrov este binevenit în ţară.

Cu o zi înainte însă, Ministerul grec de Externe şi-a exprimat iritarea, acuzând partea rusă de "lipsă de respect" şi respingând ca "afirmaţii nefondate" teza potrivit căreia Atena ar fi acţionat sub presiunea unor terţe ţări.

Grecia şi-a continuat politica tradiţională faţă de Rusia sub guvernul de stânga al lui Alexis Tsipras, subliniind mai ales necesitatea ca UE să menţină legăturile cu Moscova.

În ultima criză dintre UE şi Moscova, provocată de otrăvirea în Marea Britanie a fostului agent dublu rus Serghei Skripal, Atena nu s-a alăturat expulzărilor de diplomaţi ruşi ordonate de mulţi dintre partenerii săi. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți ce-a rămas după plecarea lui Dragnea: trei borduri! „Decorul” de la inaugurarea drumului expres …

2 SCANDAL și DERUTĂ în PSD! Dragnea și Pieleanu au dat în teritoriu date FALSE despre prezența la vot! Lider PSD…

3 MOMENT de colecție! Chirieac, slugoiul PSD, înghesuit de Rareș Bogdan în propriul bârlog! „Dvs. îl iubiți pe d…

4 LAȘITATE fără precedent în PSD! După atacul dement al lui Badea, nicio femeie de la vârful partidului nu i-a l…

5 Citiți cine-a fost mă-sa lui Mazăre și ce legătură are asta cu Gâdea de la Antena 3! Ți-ai dracu' de comuniști…

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde