Ambasadorul SUA în Canada dă curs, printre primii, cererii echipei lui Trump și anunță că demisionează

Ambasadorul SUA în Canada dă curs, printre primii, cererii echipei lui Trump și anunță că demisionează

Ambasadorul american în Canada se numără, prin anunțul plecării sale, făcut vineri, printre primii reprezentanți diplomatici care s-au conformat cererii echipei președintelui ales, Donald Trump, de a demisiona înainte de sosirea sa la Casa Albă, transmite AFP.

"Așa cum s-a solicitat, demisionez din funcția de ambasador al Statelor Unite în Canada, cu efect din 20 ianuarie", a scris, pe Twitter, Bruce Heyman, un apropiat al președintelui Barack Obama.

Echipa de tranziție a președintelui ales al SUA, Donald Trump, a emis un ordin general prin care cere ca ambasadorii numiți politic de Barack Obama să plece din posturi până la data învestirii noului șef al Administrației americane, potrivit mai multor diplomați familiarizați cu planul respectiv, care întrerupe o tradiție de decenii, refuzând să le mai acorde acestor trimiși externi și cea mai mică 'perioadă de grație', a relevat vineri cotidianul New York Times.

Ambasadorul SUA în Noua Zeelandă, Mark Gilbert, a confirmat pentru Reuters informația, precizând că ordinul a fost emis 'fără excepții' și transmis printr-o telegramă concisă a Departamentului de Stat pe 23 decembrie. 'Voi pleca pe 20 ianuarie', a scris ambasadorul Mark Gilbert într-un mesaj pe Twitter.

Bruce Heyman, aflat la post la Ottawa din aprilie 2014, este un fost șef al băncii de investiții Goldman Sachs. El a fost un important donator pentru campaniile lui Obama din 2008 și 2012.

Numindu-l pe Heyman în Canada, cel mai important partener comercial al Statelor Unite, președintele Obama și-a plasat un om de încredere într-un moment în care fostul guvern conservator canadian încerca să obțină construcția controversatului oleoduct Keystone XL, amintește AFP.

Barack Obama a uzat în final de dreptul său de veto față de construirea acestei conducte pentru care Donald Trump și-a exprimat susținerea în cursul campaniei sale electorale.

New York Times citează surse diplomatice conform cărora administrațiile americane anterioare, atât democrate, cât și republicane, au acordat în mod tradițional prelungiri pentru a le permite câtorva ambasadori, mai ales celor având copii de vârstă școlară, să mai rămână la post pentru câteva săptămâni sau luni.

Ambasadorii 'politici', mulți dintre ei donatori majori care au fost numiți în funcție în virtutea relațiilor apropiate cu președintele, pleacă aproape întotdeauna la sfârșitul mandatului, spre deosebire de diplomații de carieră, care adesea rămân în posturi.

Ordinul echipei de tranziție amenință să lase pentru mai multe luni Statele Unite fără reprezentanți confirmați oficial de Senat în țări foarte importante precum Germania, Marea Britanie sau Canada, remarcă New York Times.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”