Ambasadorul SUA la UE: Trump le-a impus diplomaţilor să lucreze cu Giuliani în ce priveşte Ucraina

Ambasadorul SUA la UE: Trump le-a impus diplomaţilor să lucreze cu Giuliani în ce priveşte Ucraina

Preşedintele american Donald Trump l-a impus pe avocatul său personal Rudy Giuliani diplomaţilor însărcinaţi cu Ucraina şi voia ca Kievul să ancheteze compania de gaze ucraineană care îl avea ca angajat pe fiul rivalului său democrat Joe Biden, afirmă ambasadorul american la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, în declaraţia pe care urma să o susţină joi în cadrul audierii sale în Congres, relatează AFP, Reuters şi New York Post.

Liderul de la Casa Albă le-a "ordonat" diplomaţilor americani responsabili de Ucraina să discute cu Rudy Giuliani pe subiectul eforturilor Kievului în lupta împotriva corupţiei, a spus Sondland, conform unei copii a declaraţiei sale.

"Am fost dezamăgiţi de ordinul preşedintelui de a-l implica pe domnul Giuliani", a adăugat el, spunând că dispoziţia a fost dată la o întâlnire la 23 mai la Casa Albă la care au mai participat secretarul Energiei, Rick Perry, şi fostul trimis special al SUA în Ucraina, Kurt Volker.

Întâlnirea a avut loc la trei zile după ce Volodimir Zelenski a fost învestit preşedinte al Ucrainei.

"Am evidenţiat importanţa strategică a Ucrainei şi a întăririi relaţiei cu preşedintele Zelenski, un reformator care a primit un mandat puternic din partea poporului ucrainean pentru a lupta împotriva corupţiei şi pentru obţinerea unei mai mari prosperităţi economice", se mai arată în declaraţia scrisă a diplomatului american.

"Am cerut Casei Albe să aranjeze o discuţie telefonică de lucru din partea preşedintelui Trump şi o vizită de lucru în Biroul Oval. Totuşi, preşedintele Trump era sceptic că Ucraina era serioasă în legătură cu reformele şi anticorupţia şi ne-a direcţionat pe noi, cei prezenţi la întâlnire, să vorbim cu domnul Giuliani, avocatul său personal, în legătură cu îngrijorările sale", a adăugat el.

"Era evident pentru noi toţi că esenţial pentru a-l face pe preşedinte să îşi schimbe opinia în privinţa Ucrainei este domnul Giuliani", a declarat el.

"În opinia noastră, bărbaţii şi femeile din Departamentul de Stat, şi nu avocatul personal al preşedintelui, ar trebui să fie responsabili de toate aspectele politicii externe a SUA în Ucraina", a mai spus el.

În timpul unor discuţii care au urmat, "domnul Giuliani a subliniat că preşedintele voia o declaraţie publică a preşedintelui Zelenski despre lupta împotriva corupţiei", a adăugat Sondland.

Potrivit ambasadorului american la UE, Rudy Giuliani "a menţionat concret" compania de gaze Burisma ca "un subiect de anchetă important pentru preşedinte".

Sondland a dat asigurări că nu ştia la acel moment că Hunter Biden, fiul lui Joe Biden - bine plasat pentru pentru a-l înfrunta pe Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 2020 -, făcea parte din consiliul de supraveghere al acestei companii.

El a mai spus în mărturia sa că "a invita un guvern străin să facă investigaţii cu scopul de a influenţa viitoarele alegeri din SUA ar fi greşit".

Om de afaceri şi apropiat al lui Donald Trump, Gordon Sondland a fost convocat de aleşii democraţi din Camera Reprezentanţilor, care îl consideră un 'martor-cheie' în ancheta lor în vederea unei eventuale destituiri a preşedintelui republican.

Aleşii democraţi au deschis această procedură explozivă după ce au aflat de o discuţie telefonică între Trump şi Zelenski, la sfârşitul lunii iulie. În cadrul acelui apel telefonic, preşedintele american i-a cerut omologului său ucrainean "să se aplece" asupra familiei Biden şi să discute cu avocatul său personal.

Democraţii spun că este vorba de un abuz de putere în scopuri personale, însă miliardarul newyorkez susţine că discuţia sa a fost "ireproşabilă".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...