Ambasadorul Ucrainei, convocat de guvernul ungar după ce a apărut o 'listă a morţii' cu cetăţeni maghiari din Transcarpatia

Guvernul ungar l-a convocat miercuri pe ambasadorul Ucrainei pentru a-i cere explicaţii despre publicarea datelor cetăţenilor ucraineni care au şi cetăţenie maghiară, date pe care Budapesta le-a descris o 'listă a morţii', transmit agenţiile MTI şi EFE.

"Politica anti-maghiară a Ucrainei a trecut la un nou nivel", a declarat în faţa presei secretarul de stat din MAE ungar Levente Magyar. El a spus că Ungaria pregăteşte 'liste ale morţii' cu identitatea cetăţenilor ucraineni de etnie maghiară din regiunea Transcarpatia.

Potrivit aceluiaşi oficial, pe website-ul Parlamentului de la Kiev "se pledează pentru expulzarea colectivă a celor care au dublă cetăţenie ucraineană şi ungară", secretarul de stat Levente Magyar făcând astfel referire la o iniţiativă cetăţenească al cărei ecou s-a făcut website-ul Parlamentului de la Kiev.

Portalul ungar de ştiri 'hvg' aminteşte că organizaţia de extremă dreapta ucraineană Myrotvorets a publicat o listă cu numele şi adresele cetăţenilor ucraineni care deţin paşapoarte ungare.

În plus, "Ucraina desfăşoară trupe de securitate şi militari în apropierea frontierei cu Ungaria", a mai spus Levente Magyar. El a vorbit şi despre o nouă 'bază militară' ucraineană în Transcarpatia, la numai câţiva kilometri de frontieră, calificând drept "surprinzător" faptul că Ucraina are capacitatea de a crea o asemenea bază aproape de graniţa cu UE şi NATO în pofida conflictului din estul Ucrainei.

Guvernul de la Budapesta a început să acorde în anul 2011 cetăţenia ungară etnicilor unguri din străinătate, mai ales din ţările vecine.

La 20 septembrie, agenţia ucraineană de presă (oficială) Ukrinform a publicat o înregistrare video cu o ceremonie la Consulatul Ungariei din Beregovo (Beregszasz, în maghiară, oraş situat la frontiera dintre Ucraina şi Ungaria), în cadrul căreia au fost înmânate paşapoarte ungureşti unor etnici maghiari, care au depus jurământ de credinţă Ungariei, înregistrare în care se afirma că acestora li s-ar fi cerut să nu informeze autorităţile ucrainene în legătură cu obţinerea dublei cetăţenii. Ucraina interzice dubla cetăţenie, dar nu are prevăzute sancţiuni legale pentru cei care o primesc.

Ulterior, pe 4 octombrie, Ucraina l-a declarat persona non grata pe consulul Ungariei la Beregovo, la rândul ei Budapesta expulzând apoi un consul ucrainean.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 „Revoluționarul” Nicolicea, indemnizație de 1.800 de lei. Veteran de război, 560 lei pe lună

4 Ce mai caută pesedista Savonea în CSM?

5 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume