Ambițiile lui Putin. De ce se încăpățânează Rusia să își trimită soldații și generalii la moarte în Ucraina

Ambițiile lui Putin. De ce se încăpățânează Rusia să își trimită soldații și generalii la moarte în Ucraina

Cinci generali și aproximativ 15.000 de militari ruși au fost uciși de la începutul invaziei în Ucraina. Ar fi 16.000 de soldați răniți scrie presa străină, iar mult armament a fost distrus. Și cu toate acestea Rusia continuă invazia, scrie Ziare.com .

De ce își trimite Putin oamenii la moarte într-un război din care pare că nu va ieși învingător? Până unde este dispus să meargă și mai ales cât va mai rezista armata ucraineană atacurilor ruse? Sunt întrebări care vin după aproape o lună de când președintele Federației Ruse a decis să atace Ucraina.

”Putin este într-o situație fără ieșire. Vrea să moară ca un erou”

Nicu Fălcoi, membru în Comisia de apărare, membru al Adunării Parlamentare NATO și al Comitetului interparlamentar NATO-Ucraina a explicat de ce Rusia continuă invazia în ciuda pierderilor mari.

”În acest moment, din punctul meu de vedere, Vladimir Putin nu-și mai găsește o ieșire onorabilă pentru el din această situație în care singur a intrat. Pentru Putin era foarte clar planul când a decis să intre în Ucraina. Se aștepta ca în maximum două-trei zile să înlocuiască guvernul ucrainean, să își pună un guvern marionetă iar lucrurile să se rezolve de la sine iar Ucraina să devină un fel de Belarus.

Din ”păcate” pentru el nu s-a întâmplat lucrul acesta. Reacția ucrainenilor a fost mult peste așteptările lui. Acum este într-o situație foarte grea. Dacă pleacă de acolo recunoaște practic înfrângerea. Își recunoaște slăbiciunea și ar putea avea mari probleme în interior în primul rând, din această cauză”, a explicat Nicu Fălcoi.

Însă, cu toate acestea lansarea bombei nucleare este foarte puțin probabilă în opinia expertului, chiar și în această situație în care Vladimir Putin se va vedea ”încolțit”.

Fălcoi a mai precizat că în acest moment ”este foarte important ce decizii vor lua liderii lumii civilizate pentru că, în opinia mea, este de datoria lor să găsească o soluție de ieșire pentru Putin”.

”Pentru că dacă va considera că efectiv nu mai are nimic de pierdut, nu poți să știi la ce să te aștepți de la el.

Eu cred, și nu nu numai eu ci și ceilalți care l-au analizat în ultimul timp, că Putin este impredictibil. Este posibil orice dar, pe de altă parte este puțin probabilă apăsarea ”acelui buton”.

Și mai mult decât atât nu ia doar Putin această decizie chiar dacă ordinul vine de la el. Mai sunt și alți oameni pe ”lanțul” acesta înainte de apleca prima rachetă nucleară. Și, sper eu, ca măcar ei să gândească un pic mai mult ca el.

Putin vrea să moară ca un erou. El a ajuns la o anumită vârstă și a făcut pasul acesta pentru că dorea să intre în istorie ca întregitorul imperiului rus pentru că nostalgiile lui imperiale sunt cât se poate de clare. El și-ar fi dorit un nou URSS pe care să-l conducă, în granițele fostului URSS. Și acesta este și motivul pasului pe care l-a făcut iar decizia aceasta nu a fost luată la nervi după câteva zile de gândire ci totul a fost gândit cu mult timp înainte”, a mai spus Nicu Fălcoiu.

Cat va rezista armata Ucrainei

Chiar dacă lăsa impresia că este invincibilă, armata rusă are pierderi mari iar armata ucraineană îi ține piept. Ucraina este ajutată de țările din vest cu armament iar rușii atacă cu tancuri vechi.

”Ce trebuie să țineți cont este că Ucraina este o țară de două ori cât România. Este greu de cucerit o astfel de țară. Apoi este greu și de menținut după aceea. Ar trebui ca Rusia să deplaseze un milion de militari ca să reușească să-i țină sub ocupație pe ucraineni. Eu cred că armata ucraineană va rămâne foarte mult timp activă și va rezista.

Lupta aceasta nu este una care să se termine prin înfrângerea uneia sau alteia dintre părți în foarte scurt timp.

Eu sper ca negocierile și tratativele diplomatice să ducă la un final al acestui război pentru că altfel acesta va fi de foarte lungă durată.

Armata ucraineană, chiar în condițiile în care și-ar pierde marea majoritate a armamentului greu va rămâne cu armament ușor. Sunt destul de bine aprovizionați cu rachete ”la purtător” atât antitanc dar și antiaeriene. Iar cu acestea pot să facă încă foarte multe pagube armatei ruse.

Și mai mult decât atât, armata rusă, prin tot ceea ce a făcut în această perioadă, practic și-a arătat slăbiciunea.

Este mult sub ceea ce credeam noi despre această armată. Este mult mai puțin organizată, mult mai puțin bine dotată.

Armele acestea noi cu care se laudă Putin sunt extrem de reduse ca număr. Marea majoritate a armamentului de care dispune armata rusă în acest moment este unul învechit, 90% din tancuri sunt T-70 care sunt fabricate înainte de 1990.

Armata ucraineană va rezista foarte mult cu ajutorul tehnologiei acesteia moderne trimise de statele vestice.

Vor fi dezertori în armata rusă?

Ca în orice război, vor fi și dezertori. Însă militarii ruși preferă să moară pentru o cauză care pare pierdută decât să fugă și să le fie ucise familiile.

”Vor fi dezertori din rândul militarilor ruși dar nu la o scară extraordinar de mare. Nu vor face acest lucru pentru că le e frică de consecințe. Toți au familii acasă și se tem de ce s-ar putea întâmpla dacă ar face acest gen. Pe de altă parte, zvonurile sunt că cei care îndrăznesc să dezerteze sunt împușcați chiar de soldații ruși.

Acestea sunt condițiile de război. În opinia mea, vor fi dezertori, cu siguranță. Se întâmplă acest lucru în toate armatele lumii, însă nu vor fi mulți”, a mai explicat Nicu Fălcoi.

De ce mor atâția generali ruși

Generalii ruși au fost nevoiți să conducă de pe front pentru că armata sa de amatori nu se poate mișca altfel, conform unei analize foreignpolicy.com .

Rusia a pierdut cel puțin cinci generali care luptau în Ucraina în mai puțin de o lună, au declarat oficiali occidentali, deoarece eșecurile comunicațiilor și lipsa de disciplină în rândul sutelor de mii de trupe ruse înrolate au făcut mai dificilă comunicarea ordinelor către primele linii.

Numărul generalilor ruși uciși în acest război, cei mai mulți dintre ei comandanți cu una și două stele, inclusiv cel puțin un general locotenent – este probabil cea mai mare rată de deces în rândul ofițerilor generali din armata rusă de la al Doilea Război Mondial.

Luni, tabloidul pro-Kremlin Komsomolskaya Pravda a raportat că 9.861 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina în aproape o lună de luptă, cu 16.153 răniți, citând statistici oficiale ale Ministerului rus al Apărării. Paragraful respectiv a fost ulterior eliminat din știre, mai arată foreignpolicy.com. Oficial, Ministerul rus al Apărării a raportat că 498 de militari ruși au fost uciși în Ucraina la 2 martie, la mai puțin de o săptămână de la începutul războiului.

Pe de altă parte, agențiile de informații americane și occidentale au constatat o oarecare degradare a capacității de comandă și control a Rusiei, în conformitate cu problemele logistice pe care trupele ruse le-au întâmpinat pe tot parcursul războiului, care ar putea duce la moartea în număr mai mare a generalilor ruși. Rusia a pierdut, de asemenea, un număr mare de comandanți de teren, dincolo de generalii căzuți.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…