
Amenda primită de o șoferiță care conducea cu 120 km/h pe o autostradă din Germania. „Eroarea poate fi evidentă aici”
O șoferiță din Germania a primit o amendă de mii de euro pentru că a depășit viteza legală cu doar 20 km/h pe autostradă.
Femeia riscă o amendă de 7.500 de euro pentru că a depășit limita de viteză cu 20 km/h pe autostradă, la care se adaugă o „taxă” de 25 de euro și 3,50 euro pentru „cheltuieli”, ajungând astfel la un total de 7.528,50 euro pentru o abatere aparent minoră, relatează BILD.
Potrivit procesului-verbal, aceasta circula în dimineața începutului de martie pe autostrada A555, în apropiere de Köln, între nodurile Wesseling și Rodenkirchen, unde limita de viteză este de 100 km/h. După aplicarea marjei de toleranță, radarul a înregistrat 120 km/h.
Conform Clubului Automobil German (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club – ADAC), amenda standard pentru depășirea vitezei cu 20 km/h în afara localității este de 60 de euro (la care se pot adăuga alte penalități). Dacă abaterea este considerată intenționată, suma se dublează, dar chiar și așa, se ajunge doar la 120 de euro – departe de cei 7.500 de euro impuși aici.
Primăria din Köln a transmis, la solicitare: „Din motive de protecție a datelor, orașul Köln nu poate oferi informații despre cazuri individuale. În acest caz concret, orașul este în contact cu destinatarul amenzii.”
Totul pare a fi o eroare a autorităților, dar una care poate deveni costisitoare, avertizează avocatul specializat în drept rutier Tom Louven, de la Geblitzt.de, un serviciu legal specializat în contestarea amenzilor din trafic.
„Eroarea este evidentă aici. Însă, dacă nu se depune contestație în termen de două săptămâni de la primirea amenzii, aceasta devine definitivă, chiar dacă este greșită”, a explicat el.
Există totuși excepții, prevăzute în Articolul 44 (1) din Legea privind procedura administrativă, care anulează actul administrativ dacă acesta suferă de o eroare vizibilă și gravă – dar și această situație trebuie analizată de autoritate.
Louven mai precizează: „Contestația se poate depune în scris, prin scrisoare, fax, iar în unele landuri și online sau telefonic. Datele de contact sunt indicate pe procesul-verbal.”
Conform ADAC, nu este necesară o formă juridică strictă, este suficient un simplu enunț: „Formulez contestație împotriva procesului-verbal cu numărul de dosar ….”
Cel mai important aspect este respectarea termenului de două săptămâni, care începe din momentul în care amenda este primită. Cei care ratează termenul fără o justificare solidă riscă să plătească întreaga sumă.
Sursa: adevarul.ro