Americanii au desemnat, în premieră, un reprezentant special care se va ocupa de problema corupției, spălării banilor și crimei organizate în România și Bulgaria /Jessica Kim s-a întâlnit deja cu ministrul bulgar al justiției

Americanii au desemnat, în premieră, un reprezentant special care se va ocupa de problema corupției, spălării banilor și crimei organizate în România și Bulgaria /Jessica Kim s-a întâlnit deja cu ministrul bulgar al justiției

Americanii au desemnat, în premieră, un reprezentant special care se va ocupa de problema corupției, spălării banilor și crimei organizate în România și Bulgaria /Jessica Kim s-a întâlnit deja cu ministrul bulgar al justiției.

Departamentul Justiției din Statele Unite au trimis luna trecută un așa numit Resident Legal Advisor pentru Bulgaria și România, care ar urma să ofere asistență în domeniul justiției pentru în eforturile de combatere a corupției, spălării banilor și crimei organizate, anunță ambasada SUA la Sofia într-o postare pe Facebook. Anunțul a fost postat în urma întâlnirii care a avut loc marți între Jessica H. Kim, noul reprezentant al Statelor Unite, și ministrul justiției din Bulgaria.

Este pentru prima dată când Statele Unite trimit un reprezentant special în regiune, cu misiunea expresă de se ocupa de probleme legate de corupție, spălare de bani și crimă organizată. Până acum, aceste chestiuni erau urmărite de funcționari din cadrul Ambasadei sau din cadrul Departamentului de Stat.

Potrivit Departamentului de Justiție, Jessica Kim a primit, în 2018, premiul procuroului general din Statele Unite pentru rezultate de excepție obținute în calitate de nou angajat, fiind una dintre cei 244 de noi angajați premiați pentru merite deosebite în serviciul public.

La vremea respectivă, Kim era angajată de mai puțin de cinci ani în cadrul Departamentului de Stat, în calitate procuror în cadrul Districtului Ohio. În calitate de procuror, a obținut condamnări în câteva cazuri importante de fraude financiare și în două cazuri de criminalitate cibernetică.

Vezi aici CV-ul integral pe pagina de Linkedin

Trimiterea unui expert anticorupție în Bulgaria a fost anunțată de către ambasadorul SUA la Sofia, Hero Mustafa, la sfârșitul lunii noiembrie, după ce premierul Boiko Borisov s-a întors din vizita sa la Casa Albă, transmite Sega, citată de Rador.

Ambasadorul Mustafa a prezentat-o, marți, pe Jessica Kim și adjuncţilor ministrului bulgar de justiţie. În cadrul întâlnirii s-a convenit ca ambele părți să dezvolte dialogul și să împărtășească know-how-ul în ce privește o mai mare independență a instanței de judecată și a procuraturii.

Au fost discutate probleme legate de respectarea statului de drept înainte de dialogul strategic dintre SUA şi Bulgaria, care va avea loc miercuri.

La întâlnire a participat și Paul Vicky, care este director regional pentru Europa Centrală și de Est / Orientul Apropiat la Oficiul pentru Dezvoltare, Asistență și Pregătirea Procurorilor Străini, a precizat Ambasada SUA în Bulgaria.

Sursa: Sega/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu/ Sursa Foto: Facebook/ Ambasada Statelor Unite la Sofia

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o oprește nimeni pe această nemernică? / Monica Pop, o nouă postare dementă!

2 Zvonuri...

3 A intrat moartea-n șoșoci? / „Prietenul nostru O, care a stat pe scenă lângă Diana Șoșoacă, este căzut la pat în…

4 Vine uraganul? / Cineva se joacă undeva cu soarta Omenirii?

5 Așa o fi?