Americanii i-au lăsat în Afganistan pe majoritatea colaboratorilor lor şi sunt 'bântuiţi' acum de alegerile făcute (diplomat)

Americanii i-au lăsat în Afganistan pe majoritatea colaboratorilor lor şi sunt 'bântuiţi' acum de alegerile făcute (diplomat)

Majoritatea afganilor care au colaborat cu Statele Unite şi doreau să fugă în această ţară nu au putut fi evacuaţi din Afganistan, a estimat miercuri un responsabil american, care a vorbit despre diplomaţi 'bântuiţi' de alegerile pe care au fost nevoiţi să le facă în timpul podului aerian de la Kabul, transmit AFP şi Reuters.

Ar putea fi vorba, luând în calcul şi membrii de familie apropiaţi, despre zeci de mii de persoane.

'Aş spune că este vorba despre majoritatea dintre ei, pe baza informaţiilor anecdotice despre persoanele pe care le-am putut sprijini', a declarat acest înalt responsabil diplomatic, aflat în prima linie a uriaşei operaţiuni de evacuare ce a luat sfârşit luni odată cu retragerea definitivă a Statelor Unite.

'Intenţionăm să continuăm' şi 'să facem tot posibilul în săptămânile şi lunile următoare pentru a respecta acest angajament de a-i ajuta pe cei care vor să părăsească Afganistanul', le-a dat el asigurări jurnaliştilor, sub protecţia anonimatului.

Operaţiunea a permis evacuarea a 123.000 de persoane începând din 14 august, preziua intrării în Kabul a talibanilor.

Departamentul de Stat nu a fost în măsură să precizeze câte dintre aceste persoane erau afgani candidaţi la vizele speciale de imigrare promise interpreţilor şi altor colaboratori ai armatei sau ai diplomaţiei americane, ameninţaţi cu represalii din partea talibanilor ajunşi la putere.

La începutul lunii august, Casa Albă raportase că în jur de 20.000 de afgani colaboratori ai americanilor ceruseră să fie primiţi în SUA, adică aproximativ 100.000 de persoane luând în calcul şi membrii de familie. De notat însă că sunt vehiculate estimări şi mai ridicate.

'Toţi cei care au trăit' evacuarea 'sunt bântuiţi de alegerile pe care a trebuit să le facem şi de oamenii pe care n-am putut să-i ajutăm să plece în această primă fază a operaţiunii', a mărturisit diplomatul american.

'Aceasta a implicat compromisuri şi alegeri cu adevărat dureroase', 'pentru mine, care încercam să comunic priorităţile noastre în zilele în care aveam un sistem eficace cu talibanii pentru a facilita accesul autobuzului', 'pentru agenţii consulari care, în mod eroic, erau la punctele de acces împreună cu puşcaşii marini sau cu militari americani şi ai NATO pentru a încerca să identifice oamenii în mulţime, sau pentru cei care ieşeau şi mergeau în mijlocul afganilor în căutarea unor persoane deţinătoare de paşaport american sau carte verde americană', a mai explicat diplomatul

El a descris o situaţie 'dificilă', cu mulţimi de afgani masaţi la intrările în aeroportul din Kabul şi care ameninţau să 'vireze spre revoltă în orice moment'.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…