Americanii, încă o bază cu 5000 de pușcași marini în Pacific, pentru 70 de ani...

Americanii, încă o bază cu 5000 de pușcași marini în Pacific, pentru 70 de ani...

Infanteria Marină a Statelor Unite (United States Marine Corps, USMC) a activat o nouă bază militară americană pe insula strategică Guam din vestul Pacificului. Denumită Camp Blaz, baza este prevăzută să deservească aproximativ 5.000 de pușcași marini, timp de aproximativ 70 de ani, în contextul situației tot mai tensionate generate de creșterea nivelului de asertivitate al Chinei în această regiune.

Pe 26 ianuarie, Gl.mr. David Maxwell, comandantul Comandamentului Instalațiilor Infanteriei Marine, a găzduit o ceremonie pe renumita plajă Asan din Guam, în prezența guvernatorului insulei, pentru a sărbători activarea bazei Camp Blaz. Aceasta va fi situată pe platoul de nord al Guam, lângă Baza Andersen a Forțelor Aeriene.

„Astăzi este o zi importantă care marchează viitorul pușcașilor marini din Guam și este, de asemenea, o zi de reflecție asupra istoriei de un secol a Infanteriei Marine în acest loc frumos pe care îl numim acasă”, a transmis comandantul Camp Blaz, Col. Christopher Bopp,printr-un comunicat de presă.

Noua bază americană va avea 16 kilometri pătrați

Camp Blaz va avea o dimensiune de aproximativ 16 kilometri pătrați și va costa aproximativ 8,6 miliarde de dolari. În 2020, Pentagonul a atribuit contracte în valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari, printre cele 16 proiecte care au fost finalizate de atunci se numără mai multe barăci, patru din cele cinci poligoane de tragere cu care va fi baza dotată, unul din cele două hangare pentru avioane și infrastructura asociată. Alte facilități vor include o bază sportivă și un complex de antrenament de luptă în mediul urban.

Activarea Camp Blaz, reprezintă unul dintre proiectele majore de extindere a prezenței militare americane pe insulă. Potrivit site-ului Stars and Stripes, în următorii ani la Camp Blaz vor fi transferați nu mai puțin de 5.000 de pușcași marini.

Anul trecut, Viceamiralul Jon Hill a oferit noi detalii despre progresul în vederea echipării insulei cu sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă îmbunătățite. Necesitatea de a spori apărarea antirachetă a insulei este motivată de modul în care, pe lângă nou-activatul Camp Blaz, Guam găzduiește și instalații critice ale forțelor aeriene și navale care ar fi expuse riscului ridicat de atac în contextul unor potențiale conflicte în zona Indo-Pacific.

Îngrijorările americane privind arsenalul tot mai avansat de rachete balistice și de croazieră, precum și de arme hipersonice, al Chinei, sunt atât de mari încât analizează inclusiv posibilitatea ca insulele din apropiere să poată fi folosite ca poziții alternative. Tot în acest sens, în octombrie anul trecut, Armata SUA a desfăşurat pe Insula Guam o baterie modernă de apărare antirachetă de tip Iron Dome.

SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa