Americanii utilizează arme informatice în războiul împotriva Statului Islamic (Pentagon)

Americanii utilizează arme informatice în războiul lor împotriva grupării Statul Islamic în Irak și Siria, a declarat luni ministrul apărării, Ashton Carter, citat de AFP. 'Utilizăm instrumente informatice pentru a slăbi capacitatea grupării Statul Islamic (SI) de a opera și comunica pe câmpul de luptă virtual', a declarat ministrul american al apărării într-o conferință de presă de la Pentagon.

'Este vorba despre a-i face să-și piardă încrederea în rețelele lor, de a le supraîncărca rețelele pentru ca ele să nu poată funcționa și de a face toate acele lucruri care le întrerup capacitatea de a-și comanda forțele și de a-și controla populația și economia', a explicat Carter.

Șeful statului major interarme, Joe Dunford, a făcut la rândul său o paralelă între asedierea grupării SI în bastioanele sale de la Mosul și Raqa și asedierea sa în spațiul cibernetic.

'Vom încerca și fizic, și în spațiul virtual să izolăm gruparea Stat Islamic', a explicat el.

Cei doi responsabili americani au refuzat să furnizeze mai multe detalii despre operațiunile armatei americane în spațiul cibernetic.

'Nu vrem' ca jihadiștii 'să fie capabili să facă diferența' între perturbările legate de armele cibernetice americane și alte perturbări, a explicat gen. Dunford.

SUA sunt în curs de a constitui o forță de circa 6.000 de militari specializați în războiul informatic, plasați pentru moment sub autoritatea amiralului Mike Rogers, șeful NSA.

Acest comandament cibernetic al armatei americane, în care sunt reunite 133 de unități de luptă, ar urma să fie capabil să desfășoare operațiuni de apărare a rețelelor și calculatoarelor americane și de a ataca dispozitivele adverse.

Pentagonul a rămas până acum foarte discret privind activitățile combatanților din spațiul cibernetic.

Administrația intenționează însă să crească cu 15% alocarea destinată războiului informatic în bugetul apărării pe 2017, la 6,7 miliarde de dolari, respectiv puțin peste 1% din bugetul total al apărării american.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CCR, asasinii României! / Dr Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babeș: Trei infectați au plecat / Și de la…

2 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

3 Document / Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri / Statul rămâne fără instrumentul l…

4 50 de miliarde de dolari. Asta este averea reală a Mafiei PSD care a furat România în ultimii 30 de ani. Numai…

5 Prefectul Clujului, soţia şi baieţelul de nouă luni, diagnosticaţi cu COVID-19 / Prefectul: Gândiți-vă de două o…