Ana Birchall: Secţia Specială e o cooperativă de albire a magistraţilor corupţi. E inexplicabil cum CSM îi sfidează pe români

Ana Birchall: Secţia Specială e o cooperativă de albire a magistraţilor corupţi. E inexplicabil cum CSM îi sfidează pe români

Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei, a declarat, joi, după ce plenul CSM a dat aviz negativ unui proiect de lege depus de USR pe tema desfiinţării Secţiei Speciale, că este inexplicabilă decizia instituţiei de a sfida solicitarea majorităţii românilor, precizând că, în forma actuală, SIIJ îi ajută pe magistraţii corupţi sau certaţi cu legea să scape de pedeapsă.

Plenul CSM a votat pentru menținerea SIIJ: 10 voturi pentru menținere, 8 împotrivă, un vot nul. Codruț Olaru a votat împotriva desfiintarii, iar procurorul general, Gabriela Scutea, a dat vot nul. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a votat pentru desființarea SIIJ. Avizul CSM pe proiectul de lege inițiat de USR pentru desființarea SIIJ e consultativ, dar el transmite un mesaj puternic Parlamentului, acolo unde proiectul va primi votul final.

“Este inexplicabil felul în care plenul CSM a înţeles astăzi să sfideze solicitarea majorităţii românilor, opinia cvasi unanimă a sistemului judiciar, recomandările tuturor organismelor internaţionale, precum şi reguli elementare de echitate şi egalitate a cetăţenilor în faţa legii, votând împotriva desfiinţării SIIJ. Toţi cei care nu au votat pentru avizarea favorabilă practic au susţinut menţinerea SIIJ”, a afirmat fostul ministru, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Birchall a mai susţinut că este posibil ca decizia CSM să aibă în spate temerile unora dintre membrii consiliului de a avea de înfruntat consecinţe posibil penale pentru însăşi unele dintre acţiunile lor.

“În forma actuală, SIIJ este o Cooperativă Nufărul de albire a magistraţilor certaţi cu legea sau corupţi, inamicul curăţirii magistraturii de personaje toxice care nu fac cinste statutului de magistrat. Raportul de activitate pe anul 2019 este grăitor: 417 dosare lucrate, din care 415 clasate! Mă întreb dacă în spatele acestui vot nu stau temerile unora din consiliu faţă de consecinţele posibil penale ale unora din acţiunile lor. Înţeleg că au fost 3 buletine de vot. Votul care contează este cel dat pentru avizare pozitivă, cu sau fără observaţii! Restul sunt fente ieftine de imagine”, a adăugat Birchall.

Remarcile Anei Birchall vin în contextul în care, joi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ pe proiectul de lege depus de USR privind desfiinţarea Secţiei Speciale.

Reamintim că celebra Secţie de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a generat foarte multe controverse. Văzută de mulţi judecători şi procurori drept un instrument creat de politic (la vremea respectivă, PSD) pentru a-i putea strânge cu uşa pe magistraţii incomozi, SIIJ s-a remarcat prin dosare puţine dar răsunătoare, deschise celor care supărau PSD-ul. De altfel, prima pe lista celor investigaţi a fost Laura Codruţa Kovesi. Totuşi, deşi s-a vorbit mult despre desfiinţarea acestei Secţii - unii dintre magistraţi chiar au ieşit în stradă pentru acest lucru - SIIJ nu s-a desfiinţat nici măcar după plecarea social-democraţilor de la guvernare.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

2 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 Interesante amănunte...