Analiști militari români: Putin este mai hăituit ca oricând

Analiști militari români: Putin este mai hăituit ca oricând

Analiștii militari consultați de „Adevărul” consideră că, pe fondul contraofensivei de succes a Kievului, decretarea mobilizării generale parțiale de către Moscova vine cu cea mai complicată perioadă a războiului din Ucraina.

Vladimir Putin se află într-un punct în care nu prea mai are ieșire, susțin analiștii militari

„Putin este hăituit. Nu a oferit nimic Rusiei cu această invazie. Mai mult, au murit oameni și s-au trezit cu embargoul occidental pe cap. Este în panică pentru că pierde teren pe toate fronturile în Ucraina și este în pericol să piardă și legătura terestră cu Crimeea. Atunci a decis mobilizarea și accelerarea referendumurilor din zonele în care sunt separartiștii pentru a le integra, în viziunea lui, în Federația Rusă. Atunci, spune el, va avea motivul de a utiliza militari pe care îi mobilizează acum pentru a «apăra respectivele zone de agresiunea neonazistă». Oricum, părerea mea este că nu prea mai are variante. Nici măcar utilizarea unei arme nucleare tactice în Ucraina nu i-ar da un avantaj prea mare pe front, iar contraofensiva Kievului ar continua într-un fel sau altul. Mai mult, utilizarea armelor nucleare ar trimite Rusia într-o dizgrație internațională fără precedent. Sunt sigur că până și China s-ar delimita de o țară care folosește armament nuclear”, a declarat contraamiralul (r.) doctor Constantin Ciorobea, fost locțiitor al șefului Secției operații informaționale din comandamentul NATO din Italia.

Sinuciderea militară

La rândul lui, analistul militar Aurel Cazacu susține că Vladimir Putin se află într-un punct în care nu prea mai are ieșire. „A decretat mobilizarea ca să-și acopere eșecul de pe front. Într-un fel, dă vina pe cei care au condus operațiunile până acum, dar oricum nu poate da înapoi. Drept urmare, vine cu această mobilizare pentru a crește tensiunea în speranța ca partea occidentală să cedeze în final. Oricum, este exclusă, cred eu, cel puțin deocamdată, utilizarea unei arme nucleare, pentru că o asemenea decizie i-ar aduce o izolare internațională unanimă, dar și o sinucidere militară. El nu are cu cine și nici măcar cu ce să se bată cu Aliații”, a declarat Aurel Cazacu, care a mai ținut să precizeze că, în aceste circumstanțe, românii nu au motive să intre în panică, dar și că autoritățile de la București trebuie să fie pregătite pentru orice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...