Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Anarhişti au aruncat cu vopsea asupra reşedinţei ambasadorului american în Grecia

Membri ai grupării anarhiste Rubicon, activă în Grecia în ultimii ani, au aruncat miercuri cu vopsea asupra reşedinţei ambasadorului american la Atena, în susţinerea unui militant de extremă stânga aflat în detenţie pentru asasinat, informează AFP.

"M-am trezit în această dimineaţă cu alte acţiuni de vandalism infantil în faţa reşedinţei şi voi continua să cooperez cu autorităţile Greciei pentru a-i pedepsi pe vinovaţi în virtutea legii", a notat pe Twitter ambasadorul Geoffrey Pyatt. "A provoca daune proprietăţilor nu constituie o manieră paşnică de a protesta", a subliniat el.

Poliţia a arestat nouă persoane având legătură cu incidentul.

Gruparea Rubicon a revendicat operaţiunea menită să arate susţinerea ei pentru Dimitris Koufodinas, un lider al organizaţiei de extremă stânga "17 Noiembrie" aflat la închisoare. Această organizaţie, destructurată în 2002, îşi trăgea numele de la revolta studenţească împotriva dictaturii coloneilor, revoltă reprimată cu o baie de sânge la 17 noiembrie 1973. Organizaţia a comis zeci de atentate între 1975 şi 2000, ucigând 23 de persoane, printre care şeful filialei CIA în Grecia, Richard Welch, oameni de afaceri greci, diplomaţi turci şi un ataşat militar britanic.

Imagini video postate online de gruparea Rubicon arată motociclişti aruncând cu vopsea roşie şi neagră asupra reşedinţei ambasadorului american. Gruparea a întreprins în ultimii ani mai multe atacuri similare împotriva unor ambasade străine.

Dimitris Koufodinas, care ispăşeşte mai multe condamnări la închisoare pe viaţă, se află în greva foamei începând din 2 mai, după ce i-a fost respinsă o cerere-permisiune pentru ieşire din închisoare.

Autorităţile au aprobat în ultimii doi ani şase cereri similare, atrăgându-şi critici puternice din partea ambasadelor britanică şi americană, precum şi a familiilor victimelor atentatelor organizaţiei "17 Noiembrie".

Anarhişti au comis în ultimele zile o serie de acte de vandalism la Atena şi Salonic, în susţinerea lui Dimitris Koufodinas. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 SCANDAL Cine de la vârful MAI a furnizat Antenei 3 date secrete despre aducerea lui Mazăre? Nu se sesizează ni…

2 ALERTĂ Dragnea, amenințări voalate la adresa judecătorilor de la Curtea Supremă! Noi declarații demente

3 VIDEO Acesta este clipul președintelui INTERZIS de slugile PSD din CNA și Autoritatea Electorală Permanentă!

4 Priviți! Dragnea-n pronunțare, Mazăre la răcoare, atmosferă de PRIVEGHI la Antena 3! Iar ați înfrânt, oligofre…

5 Liviu Avram / Sex-surpriză cu PSD

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia