Ancheta privind Rusia: Contacte între SUA şi serviciile secrete italiene (mass-media)

Ancheta privind Rusia: Contacte între SUA şi serviciile secrete italiene (mass-media)

Premierul italian Giuseppe Conte a autorizat întâlniri între un înalt responsabil american şi serviciile secrete italiene în cadrul eforturilor preşedintelui SUA, Donald Trump, de a discredita ancheta Mueller asupra legăturilor sale cu Rusia, au transmis miercuri media italiene, relatează AFP.

Conte a aprobat două întâlniri între ministrul american al Justiţiei, Bill Barr, şi şeful serviciilor italiene de informaţii, generalul Gennaro Vecchione, susţine Corriere della Sera, principalul cotidian italian.

Barr a avut contacte cu oficiali şi cu servicii secrete în Australia, Marea Britanie şi Italia pentru a aduna elemente în vederea discreditării anchetei procurorului special Robert Mueller, a scris sâmbătă cotidianul american New York Times.

Raportul Mueller descrie eforturile Rusiei pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016 în favoarea lui Donald Trump, însă anchetatorii nu au găsit probe privind o înţelegere secretă între Moscova şi anturajul candidatului republican.

Conform mass-media italiene, Barr a venit în august la Roma pentru a aduna elemente privind ancheta Mueller şi ar fi revenit vinerea trecută pentru a se întâlni din nou cu generalul Vecchione, chiar înainte de sosirea, marţi, la Roma a şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Preşedintele american, în campanie pentru a fi reales în 2020, a spus despre ancheta Mueller că este o conspiraţie împotriva sa şi a dispus Departamentului de Justiţie să lanseze o contra-anchetă.

Conform mass-media locale, Barr a cerut serviciilor secrete italiene să îi furnizeze cât mai multe informaţii despre Josef Mifsud, un profesor universitar maltez care preda la Roma şi pe care americanii îl suspectau a fi un spion în solda unor italieni sau a unor britanici.

Mifsud i-ar fi promis fostului director de campanie al lui Trump, George Papadopoulos, să îi furnizeze informaţii împotriva lui Hillary Clinton, în timpul campaniei din 2016.

Acest profesor a lucrat pentru Universitatea Link Campus din Roma până în 2017, când Papadopoulos a fost închis pentru că a minţit agenţia americană de informaţii FBI.

Papadopoulos este convins că Mifsud făcea parte dintr-un grup de "spioni" folosiţi pentru a-i întinde capcane lui Trump, o poziţie tot mai puternic susţinută de Casa Albă. Înainte de a i se pierde urma, Mifsud ar fi locuit într-un apartament al unei firme având legătură cu Link Campus până în mai 2018, conform Corriere della Sera.

Această universitate ar avea legătură cu serviciile secrete şi cu Mişcarea 5 Stele (M5S), partidul dominant al majorităţii guvernamentale şi de care Conte este apropiat, conform mass-media.

Conform cotidianului Repubblica, Barr l-a "avertizat" pe generalul Vecchione că legăturile între Link şi M5S, al cărei lider este ministrul de externe Luigi Di Maio, ar putea afecta cooperarea bilaterală.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Era ciufulit și nearanjat, m-a luat în brațe, mă mângâia și mă pupa” / Dezvăluirile fără perdea ale amantei lui Ludovic Orban

2 Cântărețul Mircea Rusu a fost încarcerat / El este autorul hitului „Omul bun și pomul copt”

3 VIDEO Priviți ce face vietnamezul ăsta într-o fabrică din Cluj

4 Foarte interesant! / De ce a venit șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, în România

5 Citiți, oameni buni! / Ambasada SUA din Rusia a făcut public un scurt inventar al armelor și echipamentelor trimise de americani în URSS în timpul celui…