Ancheta rusă: Un colaborator al lui Paul Manafort, fost consilier al lui Trump, pus sub acuzare

Ancheta rusă: Un colaborator al lui Paul Manafort, fost consilier al lui Trump, pus sub acuzare

Un avocat membru al unui cabinet având ca misiune să refacă imaginea fostului preşedinte ucrainean, în cooperare cu viitorul director de campanie al lui Donald Trump - Paul Manafort -, a fost pus sub acuzare pentru mărturie mincinoasă în ancheta asupra ingerinţei ruse în alegerile americane din 2016, relatează AFP.

Procurorul special Robert Mueller a anunţat marţi punerea sub acuzare a lui Alex van der Zwaan care, în cursul după-amiezii, urma să pledeze vinovat în faţa unui tribunal din Washington.

Potrivit scurtului procesul-verbal de acuzare, Alex van der Zwaan ar fi minţit FBI în legătură cu conţinutul discuţiei purtate cu Richard Gates, fost asociat al lui Paul Manafort.

Avocatul a lucrat la Londra în cadrul cabinetului internaţional Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom care a făcut un lobby uriaş în favoarea preşedintelui ucrainean susţinut de Moscova, Viktor Ianukovici. Acesta a fost alungat de la putere în 2014 de o puternică mişcare anticorupţie.

Paul Manafort şi Richard Gates au fost puşi sub acuzare la sfârşitul lui octombrie de Robert Mueller care a reţinut împotriva lor 12 capete de acuzare, printre care conspiraţie împotriva SUA, conspiraţie în vederea spălării de bani, neînregistrare ca agent în favoarea unei entităţi străine, fals în declaraţii şi şapte capete de acuzare de nedeclarare de conturi deţinute la bănci din străinătate.

Cei doi responsabili au respins aceste acuzaţii. Punerea sub acuzare a lui Alex van der Zwaan, care probabil a acceptat să coopereze cu Robert Mueller, măreşte presiunea asupra lor.

Avocat poliglot şi în special vorbitor de rusă, Alex van der Zwaan este, de altfel, ginerele oligarhului rus German Khan.

Punerea lui sub acuzare intervine la câteva zile după ce justiţia americană a inculpat 13 cetăţeni ruşi şi trei organizaţii din Rusia pentru amestec în alegeri şi în procesul electoral american pentru a favoriza candidatura lui Donald Trump la prezidenţialele din 2016.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ești o incompetentă și o dobitoacă, fă nenorocito!” / Doctorița Andreea Moldovan, agresată de masturbatoa…

2 Culisele demiterii lui Voiculescu / Barna a rămas bujbe!Variantele luate în calcul de USR-PLUS

3 Așa o fi?

4 Cine sunt cei 19 membri ai misteriosului Grup de Comunicare Strategică / 12 dintre ei au grade militare

5 Gunoaiele României / Azi, Radu Cristescu, escrocul patentat care tinde să devină portavocea PSD