Angajații din Finanțe se mobilizează pentru o nouă acțiune de protest, miercuri la sediul MFP

Angajații din Finanțe se mobilizează pentru o nouă acțiune de protest, miercuri la sediul MFP

Angajații din Finanțe au încheiat protestul în jurul orei 13:00, dar anunță că se vor mobiliza pentru o nouă acțiune similară în cursul zilei de miercuri, când angajați din toată țara vor fi chemați să protesteze la București, la sediul Ministerului Finanțelor Publice, întrucât în urma aplicării noii legi a salarizării unitare peste 12.000 de angajați din sector vor avea salarii diminuate între 10% și 35%.

"Probabil că miercuri, împreună cu colegii noștri din țară, toți colegii vor fi convocați la București, vom lua o decizie împreună cu domnul ministru. Suntem alături de colegii noștri din țară care au ieșit la această acțiune. Nu putem să vorbim mai mult despre vreo propunere de la Ministerul Finanțelor Publice, care a spus că trebuie analizat, împreună cu bugetul, propunerile pe care le fac", a declarat, luni, președintele SED Lex, Vasile Marica, la finalul discuțiilor cu reprezentanții MFP.

Acesta a menționat că în cadrul noii legi a salarizării unitare salariile angajaților din Finanțe vor scădea cu circa 10-35%

"În primul rând vorbim despre legea salarizării și despre faptul că scad salariile. Cred că este foarte clar pentru toată lumea că avem oameni bine pregătiți și care știu cu ce se mănâncă legea salarizării, iar la ora actuală acest protest spontan a făcut să priceapă și MFP, probabil că și în Parlament se va auzi acest ecou, că scad salariile. Cred că niciun parlamentar, nici ministrul Finanțelor, nici ministrul Muncii nu pot fi de acord cu scăderea salariilor, indiferent câți oameni sunt cărora le scad salariile, că sunt 5, că sunt 1.000, că sunt 30, între 10% și 35% este enorm", a spus liderul sindical.

Marica a subliniat că protestul declanșat luni dimineața nu a fost organizat de sindicat, ci de către angajații din Finanțe.

"Noi nu putem să spunem nici să rămână, nici să înceteze, nu noi l-am pornit. Noi nu facem decât să vedem dacă oamenii acceptă să îi reprezentăm în această acțiune. Dacă nu, s-ar putea să își numească ei oameni să vină la această discuție. Este o nemulțumire generală și ar fi o prostie să cred, că noi, sindicatele, am încercat să discutăm cu Guvernul, să aducem la discuție scăderea de salarii, am făcut propuneri față de grila de salarii", a mai spus președintele SED Lex.

Totodată, președintele SED Lex a precizat că peste 12.000 de angajați din Finanțe vor avea de suferit, adică vor avea salarii diminuate, în urma aplicării noii legi a salarizării unitare.

"Din punctul nostru de vedere, circa 12.000 de salarii scad în proporție de 10-35%, pentru că legea este făcută de așa natură încât până în 2022 nu știm cât fluctuează valorile, pentru că nu știi salariul în plată la ora actuală, fiind diferențiat. Nu puteți să calculați lucrul acesta, pe asta a mizat și Guvernul, pentru că are o previziune greșită, iar salariul minim diferențiat.

MFP este partea legislativului, deoarece el trebuie să susțină toate amendamentele la toate comisiile de specialitate. MFP și Ministerul Muncii sunt singurele două ministere care trebuie să răspundă în fața Parlamentului de modul în care se aplică legea", a mai spus liderul sindical.

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Nicolae Stan, susține că va face demersurile necesare, astfel încât nemulțumirile angajaților "să fie auzite" și să se găsească soluții " în vederea bunei funcționări a activității instituției".

"Nemulțumirile sindicatelor sunt legate de legea salarizării. Am avut deja discuții cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicările. Am depus la Guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminării discrepanțelor și al menținerii sporului de 15%. În mod onest și deschis suntem în dialog permanent cu aceștia. Le solicit și pe aceasta cale să își reia lucrul și îi asigur că în calitatea mea de președinte voi face demersurile necesare pentru ca nemulțumirile lor să fie auzite și să găsim soluții în vederea bunei funcționări a activității instituției", a declarat, luni, Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF, într-un comunicat remis AGERPRES.

Angajații din Finanțe au declanșat luni dimineața un protest spontan la nivel întregii țări, aceștia fiind nemulțumiți de proiectul Legii salarizării bugetare, care prevede scăderi salariale de până la 20% din salariul actual în acest sector.

Protestul a început la Direcția Finanțe București, dar de la ora 10:30 cei aproximativ 500 de protestatari au plecat în marș către Ministerul Finanțelor Publice.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…