Angajații din Sănătate au nevoie de o corecție semnificativă a salariilor, nu de un ''Hexi Pharma al salarizării'' (sindicate)

Federația 'Solidaritatea Sanitară' susține toate măsurile Guvernului care maximizează intervențiile privind corecția și creșterea salariilor din Sănătate și sunt în acord cu solicitările sale, fiind, totodată, pregătită să sancționeze o eventuală indiferență față de situația angajaților din sectorul sanitar cu proteste ce includ greva generală.

Într-un comunicat remis marți AGERPRES, Federația atrage atenția asupra faptului că trebuie evitat "un Hexi Pharma al salarizării', în care intervențiile pe zona corecțiilor salariale să fie diluate până la a deveni nesemnificative, și solicită Guvernului să țină seama de documentul de poziție al organizației, bazat pe argumente pe care i l-au transmis, în cazul contrar sindicaliștii urmând să organizeze acțiuni de protest.

"În condițiile în care sectorul public de sănătate este profund afectat de acțiunile nocive ale diferitelor grupuri de interese, ale căror urme încep să devină din ce în ce mai vizibile și pentru public, credem că trebuie evitat 'un Hexi Pharma al salarizării', în care intervențiile pe zona corecțiilor salariale să fie diluate până la a deveni nesemnificative. În urma negocierilor purtate pe tema corecțiilor la legea salarizării, din cadrul grupului de experți, Federația 'Solidaritatea Sanitară' a transmis Ministerului Muncii și prim ministrului, în calitate de ministru interimar al Sănătății, un document de poziție, centrat pe forța argumentelor, ce sintetizează activitatea din această perioadă a experților noștri și poziția organizației. În acest moment, considerăm că argumentele noastre ar trebui să fie suficiente, Guvernul evitând astfel să ne determine a le susține și în stradă!", se spune într-un comunicat al Federației, remis marți AGERPRES.

Conform documentului cadru prezentat, spun sindicaliștii, principiile care trebuie să guverneze elaborarea actului normativ privind corecția salarizării în privința angajaților din Sănătate au la bază măsuri reparatorii (obligatorii) și elaborarea unui model de creștere salarială și de construcție a unui nou sistem de salarizare în Sănătate.

În ceea ce privește măsurile reparatorii (obligatorii), sindicaliștii cer eliminarea discriminărilor salariale și acordarea sporului de doctorat, introducerea gărzilor medicilor în măsurile de eliminare a discriminărilor/ilegalităților salariale, aplicarea corecțiilor salariale tuturor categoriilor de salariați, inclusiv personalului nemedical, raportarea sporurilor la salariile de bază să constituie al doilea pas procedural al corecției.

"Analiza situației concrete a timpului de lucru în sectorul sanitar a indicat numeroasele probleme existente în cazul gărzilor efectuate de medici în unitățile publice de sănătate. Documentul în care demonstrăm situația juridică a gărzilor medicilor și drepturile legale ale acestora are caracter public, fiind totodată transmis anterior Ministerului Muncii și Ministerului Sănătății", afirmă Federația.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi! / Ciolacu, singurul invitat la Ambasada Franței care nu a purtat mască de protecție

2 Rareş Bogdan pune degetul pe rană: „Vom asista la infectări în masă și asta din cauza incoerenței și inconștie…

3 Cică imaginile acestea ar fi de azi-noapte, din Senatul României

4 „Eu o să fiu acela care o să te îngroape lângă un porc într-un mormânt de piatră! / Un dement se angajează să-l …

5 Priviți, s-au dat de gol! / Protestatarii anti-COVID s-au oprit în fața Ambasadei Rusiei ca să aplaude