Angela Merkel doreşte o reconstrucţie ''verde'' după pandemie

Angela Merkel doreşte o reconstrucţie ''verde'' după pandemie

Cancelarul german Angela Merkel a insistat marţi ca planurile de reconstrucţie după criza provocată de noul coronavirus să fie concepute pe baza criteriilor de protejare a mediului şi climei, combinând ecologia cu economia, relatează agenţiile EFE şi DPA.

Merkel a exprimat această idee în intervenţia sa prin videoconferinţă în a doua zi a Dialogului de le Petersberg, un congres internaţional pe tema combaterii încălzirii globale ce are loc în fiecare an la Berlin, dar care acum se desfăşoară online din cauza pandemiei COVID-19.

Şefa executivului german a amintit că în scurt timp vor începe dezbaterile despre obiectivele şi distribuţia sumelor programelor conjuncturale menite să reactiveze economia după criza provocată de această pandemie şi a apreciat că aceste planuri trebuie să ţină permanent cont de criteriile ecologice. Aşadar, Merkel a cerut să se unească ''economia şi ecologia'' pentru a profita de oportunitatea de a răspunde în acelaşi timp ambelor crize.

Cancelarul german a mai estimat că această abordare nu trebuie gândită exclusiv în termeni naţionali, ci la nivel internaţional. ''Toate obiectivele Agendei 2030, de asemenea cele de mediu, vor putea fi atinse numai lucrând consecvent la nivel naţional şi împreună la nivel internaţional'', a indicat Merkel.

Ea a reafirmat angajamentul Germaniei faţă de obiectivele climatice pentru anii 2030 şi 2050 şi a lăudat Planul Verde elaborat de Comisia Europeană cu scopul obţinerii neutralităţii climatice în UE până la jumătatea acestui secol.

În opinia cancelarului german, cheia în acest demers este implicarea sectorului privat şi folosirea instrumentelor de piaţă pentru atingerea obiectivelor. Piaţa pe care se tranzacţionează emisiile este ''sistemul cel mai eficient'' pentru limitarea emisiilor poluante ce provoacă încălzirea globală, a remarcat ea, pledând pentru ''investiţii în tehnologii orientate spre viitor''.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Teodosie, umilit de Patriarhul Daniel! A părăsit nervos incinta Patriarhiei!

2 Scenariu de ultima oră în lupta pentru șefia PNL / Motreanu și Bolojan propuși să candideze în tandem la șefia P…

3 Hrebenciucii, condamnați la câte doi ani de închisoare în dosarul retrocedării a 43.000 de hectare de păduri

4 Ceva mai penibil nu există...

5 Chiar că sunt de citit stenogramele ăstea... / Apoi întrebați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă nu era Drulă ministru…