Angela Merkel evită să insiste la Varşovia asupra reformei justiţiei poloneze, preferând să abordeze puncte de convergenţă

Angela Merkel evită să insiste la Varşovia asupra reformei justiţiei poloneze, preferând să abordeze puncte de convergenţă

Cancelarul german Angela Merkel a evitat în timpul vizitei efectuate vineri la Varşovia să pună accentul pe problemele divergente în relaţiile germano-poloneze, cum ar fi reformele judiciare din Polonia contestate de instituţiile europene, preferând în schimb să evidenţieze punctele de interes comun, precum negocierea Brexitului, informează agenţia EFE.

''În zilele următoare, şi trebuie să recunosc că nu ne mai rămâne mult timp, dorim să convenim cu Regatul Unit o ieşire ordonată a sa din UE'', a declarat Merkel la o conferinţă de presă comună cu omologul ei polonez, Mateusz Morawiecki. ''Acest acord trebuie să contureze şi viitoarea relaţie'' între Londra şi Bruxelles, a adăugat şefa guvernului german, subliniind că ''Polonia şi Germania doresc o relaţie bună şi prietenească cu Regatul Unit după Brexit''.

Un ton conciliant a avut şi premierul Morawiecki, deşi nu sunt puţine chestiunile în care poziţiile guvernelor de la Varşovia şi Berlin sunt îndepărtate, cum ar fi politica privind migraţia impulsionată de instituţiile europene şi susţinută de Germania împreună cu alte state din Vest, politică respinsă însă de Polonia şi celelalte ţări din Grupul de la Vişegrad ce refuză cotele obligatorii de refugiaţi.

''Sunt optimist cu privire la viitorul UE, deşi recunosc că uneori opiniile diferite ne tulbură inutil interesele şi valorile comune, dar există evident o serie de teme în care avem o opinie foarte similară cu cea a Berlinului şi Bruxelles-ului'', a spus premierul polonez.

Morawiecki a anunţat totuşi că Polonia se va retrage şi ea foarte probabil din pactul ONU privind migraţia, la fel ca SUA, Ungaria, Austria şi posibil Cehia, întrucât acest acord poate încuraja imigraţia ilegală, opinie neîmpărtăşită de Merkel. ''Considerăm că principiile noastre suverane au o prioritate absolută'', a explicat premierul polonez, cancelarul german răspunzând că în opinia sa acest pact ţine cont de suveranitatea statelor şi stabileşte bazele unei migraţii legale, contribuind totodată la combaterea celei ilegale.

Un alt subiect de divergenţă între Varşovia şi Berlin este seria de reforme în justiţie promovate de guvernul polonez. În urma acestor reforme Comisia Europeană a iniţiat proceduri de infringement împotriva Poloniei şi a activat împotriva acestei ţări articolul 7 din Tratatul UE, procedură care ar putea conduce în final la suspendarea dreptului de vot al acestei ţări în Consiliul UE, dar cu condiţia ca toate celelalte state membre să voteze în favoarea acestei sancţiuni.

Pe plan economic, Polonia şi Germania sunt în dezacord mai ales în privinţa proiectului gazoductului Nord Stream 2, care va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltică şi despre care Polonia consideră că va avea ca efect creşterea dependenţei Uniunii Europene faţă de resursele energetice ruseşti. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…