Angela Merkel nu se așteaptă ca și alte state membre să părăsească UE după Brexit

Angela Merkel nu se așteaptă ca și alte state membre să părăsească UE după Brexit

Cancelarul german Angela Merkel nu se așteaptă ca și alte țări în afară de Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, potrivit unui interviu publicat vineri de cotidianul Passauer Neue Presse de șefa executivului de la Berlin, cu o zi înainte ca liderii statelor UE să se reunească la Roma pentru a marca 60 de ani de la semnarea actului fondator al Comunității Europene, transmite Reuters.

Premierul britanic Theresa May va lansa miercuri, 29 martie, procesul de ieșire a Marii Britanii din blocul comunitar, ceea ce va deschide calea a doi ani de negocieri cu Bruxellesul.

Întrebată dacă se teme că și alte țări membre ar putea părăsi Uniunea Europeană, Merkel a răspuns: ''Nu. Statele membre luate individual au, desigur, opinii diferite despre cum putem modela viitorul, dar calea generală de a avansa este clară: mai multă cooperare''.

Ea a indicat apărarea, controlul frontierelor externe ale UE, politica economică și lupta contra militantismului islamist drept domenii de cooperare.

Angela Merkel a estimat că scrisoarea pe care șefa guvernului britanic o va trimite la Bruxelles pentru a anunța activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona nu va umbri summitul din 25 martie consacrat împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

''În anii următori, activitatea noastră se va concentra în ambele direcții — pe de o parte, negocierile cu Marea Britanie privind ieșirea (din UE), pe de altă parte considerațiile referitoare la a face Uniunea Europeană cu 27 de membri potrivită pentru viitor'', a adăugat ea.

La întrebarea dacă ar trebui oprite negocierile de aderare a Turciei la UE, Merkel a răspuns că ar trebui așteptat întâi rezultatul referendumului din 16 aprilie privitor la reforma constituțională prin care vor fi extinse prerogativele președintelui turc. Ea a subliniat că tratează foarte serios un raport european care susține că schimbările constituționale propuse prin reforma respectivă constituie un mare pas înapoi pentru democrație.

Ankara a respins raportul respectiv.

Berlinul a calificat luni drept 'inacceptabile' acuzațiile formulate cu o zi în urmă de președintele Recep Tayyip Erdogan, care a afirmat că șefa executivului german 'aplică practici naziste' contra etnicilor turci din Germania și a oficialilor turci. Ankara mai acuzase Germania, la începutul lunii martie, că a recurs la practici 'naziste' atunci când a împiedicat desfășurarea mitingurilor electorale pro-referendum și când a refuzat participarea unor oficiali turci, provocând reacții critice la Berlin, Bruxelles, Paris și Haga.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina