Angela Merkel precizează că nu va schimba politica de primire a migranților, în pofida succesului populiștilor la alegerile regionale

Angela Merkel precizează că nu va schimba politica de primire a migranților, în pofida succesului populiștilor la alegerile regionale

Cancelarul german, Angela Merkel, a admis luni că formațiunea ei conservatoare Uniunea Creștin-Democrată (CDU) trăiește acum un moment dificil după rezultatul dezamăgitor la alegerile regionale desfășurate în trei landuri, care au confirmat în schimb ascensiunea partidului populist Alternativa pentru Germania (AfD), dar șefa executivului a precizat că această evoluție nu o va determina să-și schimbe politica de primire a migranților, consemnează agențiile AFP, Reuters și EFE.

În plus, Angela Merkel a pus acest rezultat pe seama lipsei unei 'soluții durabile' la nivel european pentru criza provocată de valul de migranți ce 'a creat un sentiment de insecuritate în rândul cetățenilor'. În opinia sa succesul formațiunii AfD este și un 'protest' al votanților sceptici față de 'structurile stabile' și care se tem de 'alte religii'.

Pe de altă parte șefa guvernului de la Berlin a admis că Germania profită de pe urma închiderii rutei balcanice pentru migranți, de unde a rezultat o diminuare evidentă a sosirii refugiaților, dar a menționat mai departe că aceasta este doar o situație de moment.

Așa cum prevedeau și sondajele de dinaintea scrutinului, alegerile legislative desfășurate în landurile Baden-Württemberg, Renania-Palatinat și Saxonia-Anhalt au confirmat ascensiunea formațiunii antiimigrație AfD, pe fondul nemulțumirii provocate de sosirea masivă a migranților musulmani, evoluție ce schimbă configurația politică în aceste landuri și îi obligă pe conservatorii din CDU și pe social-democrații din SPD să caute noi coaliții.

În landul Saxonia-Anhalt CDU și SPD nu mai dispun de majoritatea care le-a permis până acum să guverneze împreună, ele obținând 29,8% și respectiv 10,6% din voturi. Prin urmare, premierul conservator Reiner Hasselhof va fi nevoit să ajungă la o înțelegere cu Verzii. Este landul unde AfD a obținut cel mai bun rezultat, de 24,2%.

În landul Baden-Württemberg, Verzii premierului Winnfried Kretschmann sunt pe primul loc, cu 30,3% din voturi, urmați de CDU, cu 27%, dar actuala coaliție dintre ecologiști și social-democrați nu va mai fi posibilă, aceștia din urmă obținând doar 12,7% din voturi, în urma AfD, care a primit 15,1% din voturi.

În landul Renania-Palatinat social-democrații premierului Malu Dreyer au câștigat cu 36,2% din voturi, pe locul doi fiind CDU, cu 31,8%, dar nici aici coaliția SPD cu Verzii nu va mai putea continua, ecologiștii având doar 5,3 % din voturi, fiind depășiți și în acest land de AfD, care a obținut 12,6%.

Aceste rezultate l-au determinat pe liderul Uniunii Creștin-Sociale (CSU), premierul bavarez Horst Seehofer, aliat al Angelei Merkel, să critice din nou politica de primire a refugiaților promovată de aceasta din urmă, el apreciind că nu se mai poate continua ca până acum.

Totuși, presa germană consideră că poziția șefei guvernului de la Berlin nu este deloc amenințată, ea neavând niciun concurent real în cadrul propriei formațiuni. Dar aceeași presă remarcă faptul că succesul AfD se înscrie într-un curent european mai larg al ascensiunii formațiunilor de extremă-dreapta, ca o consecință a primirii unui număr considerabil de migranți extracomunitari.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”