Angela Merkel se bucură de sprijinul opiniei publice pentru a forma o coaliție tripartită inedită (sondaj)

Cancelarul german în exercițiu, Angela Merkel, se află pe un teren necunoscut după alegerile de duminică în timp ce încearcă să formeze o coaliție cu două partide mai mici, dar ea poate cel puțin să se bazeze pe un sprijin larg din partea opiniei publice, relatează vineri agenția DPA.

Potrivit unui sondaj realizat de televiziunea ZDF, 59 % dintre germanii chestionați sunt în favoarea unui parteneriat al conservatorilor dnei Merkel — Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și ramura sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU) — cu Verzii (ecologiștii) și cu Partidul Liber-Democrat (FDP, liberalii).

De asemenea, 22 % dintre respondenți sunt împotrivă, iar 15 % au spus că nu sunt preocupați de această chestiune, indică același sondaj.

Așa-numita ''coaliție Jamaica'', deoarece partidele au culorile negru, verde și galben, care corespund drapelului jamaican, nu a mai fost experimentată la nivel federal în Germania.

Acest timp de coaliție a devenit singura opțiune a dnei Merkel când Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul de coaliție al CDU/CSU în actuala formulă de guvernare, a intrat în opoziție ca urmare a rezultatului său electoral foarte scăzut, de numai 20,5 %.

La alegerile de duminică, partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut un rezultat care-i permite, pentru prima dată, să intre în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal): 12,6 % din voturi, ceea ce îi aduce peste 90 de mandate.

Cu toate acestea, AfD a intrat într-un impas din cauza luptelor interne dintre facțiunile dure și altele mai moderate, determinând-o pe copreședinta partidului Frauke Petry să-și anunțe plecarea din AfD. Vineri, purtătorul său de cuvânt a indicat că plecarea ei din partid va avea loc ''în cursul zilei''. Alți membri importanți ai AfD au convenit să plece împreună cu Frauke Petry, ceea ce a dat naștere la speculații privind formarea unui nou partid.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 VIDEO Imagini fără precedent pe timp de pace! Priviți imaginile cu căpitanul portavionului USS Theodore Roosev…

5 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion