Angela Merkel se bucură de sprijinul opiniei publice pentru a forma o coaliție tripartită inedită (sondaj)

Angela Merkel se bucură de sprijinul opiniei publice pentru a forma o coaliție tripartită inedită (sondaj)

Cancelarul german în exercițiu, Angela Merkel, se află pe un teren necunoscut după alegerile de duminică în timp ce încearcă să formeze o coaliție cu două partide mai mici, dar ea poate cel puțin să se bazeze pe un sprijin larg din partea opiniei publice, relatează vineri agenția DPA.

Potrivit unui sondaj realizat de televiziunea ZDF, 59 % dintre germanii chestionați sunt în favoarea unui parteneriat al conservatorilor dnei Merkel — Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și ramura sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU) — cu Verzii (ecologiștii) și cu Partidul Liber-Democrat (FDP, liberalii).

De asemenea, 22 % dintre respondenți sunt împotrivă, iar 15 % au spus că nu sunt preocupați de această chestiune, indică același sondaj.

Așa-numita ''coaliție Jamaica'', deoarece partidele au culorile negru, verde și galben, care corespund drapelului jamaican, nu a mai fost experimentată la nivel federal în Germania.

Acest timp de coaliție a devenit singura opțiune a dnei Merkel când Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul de coaliție al CDU/CSU în actuala formulă de guvernare, a intrat în opoziție ca urmare a rezultatului său electoral foarte scăzut, de numai 20,5 %.

La alegerile de duminică, partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut un rezultat care-i permite, pentru prima dată, să intre în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal): 12,6 % din voturi, ceea ce îi aduce peste 90 de mandate.

Cu toate acestea, AfD a intrat într-un impas din cauza luptelor interne dintre facțiunile dure și altele mai moderate, determinând-o pe copreședinta partidului Frauke Petry să-și anunțe plecarea din AfD. Vineri, purtătorul său de cuvânt a indicat că plecarea ei din partid va avea loc ''în cursul zilei''. Alți membri importanți ai AfD au convenit să plece împreună cu Frauke Petry, ceea ce a dat naștere la speculații privind formarea unui nou partid.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro