Angela Merkel va vizita Regatul Unit, pentru o nouă întrevedere cu Boris Johnson

Angela Merkel va vizita Regatul Unit, pentru o nouă întrevedere cu Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson o va primi pe cancelarul german Angela Merkel la reşedinţa sa de weekend la sfârşitul săptămânii viitoare, a anunţat vineri Downing Street, transmite DPA.

Întrevederea dintre cei doi şefi de guvern se va desfăşura pe 2 iulie la reşedinţa de la Chequers.

''Va fi o ocazie de a discuta o serie de chestiuni, inclusiv aprofundarea relaţiilor dintre Regatul Unit şi Germania şi răspunsul global în faţa pandemiei de coronavirus'', a declarat purtătorul de cuvânt de la Downing Street.

Cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată la summitul G7 desfăşurat la Cornwall între 11 şi 13 iunie, unde au avut şi o întâlnire bilaterală, în timpul căreia Merkel i-a cerut lui Johnson să respecte termenii acordului de Brexit privind Irlanda de Nord.

Dispoziţiile comerciale specifice incluse în protocolul nord-irlandez din acest acord au impus controale şi birocraţie în desfăşurarea acestor fluxuri comerciale, până într-acolo încât ameninţă aprovizionarea Irlandei de Nord cu produse din carne din Marea Britanie (în special cârnaţi englezeşti) şi creează, potrivit Londrei, o frontieră de facto în interiorul Regatului Unit, ameninţând integritatea şi suveranitatea acestei ţări.

Conform acestui protocol, pentru evitarea reapariţiei unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Irlanda, care ar ameninţa acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale au fost deplasate în porturile nord-irlandeze, controale ce se aplică şi pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Irlanda de Nord rămâne astfel atât în teritoriul vamal britanic cât şi în piaţa unică europeană, situaţie care în practică a perturbat comerţul dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord şi a determinat guvernul de la Londra să ceară Bruxellesului revizuirea protocolului nord-irlandez, ceea ce UE refuză, prin urmare britanicii ameninţă cu invocarea unei clauze de salvgardare şi extinderea unilaterală a perioadei de graţie pentru controalele în porturile nord-irlandeze.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”