ANI: 11 primari și alți 13 aleși locali, în incompatibilitate sau conflict de interese; printre ei și primarul de la Târgoviște

ANI: 11 primari și alți 13 aleși locali, în incompatibilitate sau conflict de interese; printre ei și primarul de la Târgoviște

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat existența stării de incompatibilitate, precum și existența conflictului de interese de natură administrativă sau penală în cazul a 24 de aleși locali din mai multe județe, printre care și primarul municipiului Târgoviște, Gabriel Florin Boriga.

Într-un comunicat al ANI transmis vineri AGERPRES se precizează că este vorba despre 11 primari, opt viceprimari, un fost viceprimar și patru consilieri locali.

Potrivit inspectorilor de integritate, primarul municipiului Târgoviște s-a aflat în stare de incompatibilitate între 21 iunie 2012 și 31 iulie 2013. În perioada respectivă, Gabriel Florin Boriga a exercitat simultan cu atribuțiile de primar, funcție pentru care i-a fost achitată o indemnizație lunară, și alte activități remunerate ca urmare a participării sale în comisiile de selecție a operatorilor de taxi.

Cristian Duică, primar al municipiului Roșiorii de Vede, județul Teleorman, este acuzat de conflict de interese penal.

"În calitate de primar a încheiat un număr de opt contracte de servicii în valoare totală de 496.760,72 lei cu SC Modul Proiect SA (societate în cadrul căreia a deținut funcția de președinte al Consiliului de administrație până la data de 26 iunie 2012) și, respectiv, Radio Impact 94,4 FM Roșiorii de Vede, aparținând SC Topro SRL (societate în cadrul căreia a deținut funcția de administrator și calitatea de asociat, până la data de 26 iunie 2012), societăți comerciale cu care care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani sau din partea cărora a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură", se precizează în comunicat.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Roșiorii de Vede în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Cristian Duică a infracțiunii de conflict de interese.

În cazul lui Iosif Mircea Jichici, primar al orașului Lipova, județul Arad, inspectorii de integritate au constatat existența conflictului de interese administrativ. El este acuzat că a întocmit și semnat proiectele de hotărâre care au stat la baza adoptării hotărârilor Consiliului Local Lipova din data de 28 mai 2013 și 27 iunie 2013, privind însușirea, respectiv aprobarea planului urbanistic zonal pentru un parc fotovoltaic, în favoarea unei societăți comerciale cu care avea o relație de angajament și de la care urma să obțină venituri.

"Pe perioada exercitării mandatului de primar, Jichici Iosif Mircea și soția sa (în calitate de proprietari), au încheiat cu SC R.T.I. SOLAR SRL (în calitate de superficiar), un contract privind constituirea unui drept de superficie, obiectul contractului fiind reprezentat de imobilul teren arabil aflat în proprietatea soților Jichici, dobândit prin moștenire", se menționează în comunicatul ANI.

Ion Baicea, primar al orașului Costești, județul Argeș, s-a aflat în stare de incompatibilitate între 19 iunie 2012 și 14 ianuarie 2013. El este acuzat că în perioada respectivă a deținut simultan funcția de primar și calitățile de membru în Consiliul de Administrație al Liceului Teoretic Costești, în Consiliul de Administrație al Liceului Tehnologic Costești și în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Costești.

Tot în incompatibilitate a fost găsit și Ovidiu Marius Duma, primar al orașului Ardud, județul Satu Mare. În perioada 18 iunie 2008 — 28 iunie 2013, el a deținut simultan funcțiile de primar și reprezentant al Consiliului Local Ardud — membru în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul SC Transurban SA Satu Mare.

În incompatibilitate au mai fost găsiți Marin Marcu, primarul comunei doljene Breasta, Florea Ene, primarul comunei argeșene Moșoaia, și Romeo Vulpe, primarul comunei vrâncene Tănăsoaia.

În cazul altor trei edili, ANI a constatat existența conflictului de interese administrativ. Este vorba despre Marin Vintilă, primarul comunei doljene Poiana Mare, Adrian Țoca, primarul comunei arădene Hălmagiu și Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna din județul Alba.

Inspectorii de integritate au mai constatat existența stării de incompatibilitate în cazul a șapte viceprimari. Este vorba despre Marin Gheorghe (comuna Băbana, județul Argeș), Ion Purcel (comuna Dobrotești, județul Teleorman), Mihail Darie (comuna Frumușani, județul Călărași), Titel Popa (orașul Băile Olănești, județul Vâlcea), Ion Cătălin Stolojanu (comuna Bălești, județul Gorj), Cătălin George Cîrje (municipiul Făgăraș, județul Brașov) și Ion Ionescu (comuna Ghimpați, județul Giurgiu).

Ilie Tămaș, viceprimarul comunei Bilbor, județul Harghita și Irinel Codruț Mușuroi, viceprimarul municipiului Băilești, județul Dolj, au fost găsiți în conflict de interese administrativ.

Ștefan Grigore, consilier local în comuna argeșeană Bradu, și Ioan Neneștean, consilier local în comuna maramureșeană Remeți, au fost găsiți în incompatibilitate, în timp ce în cazul lui Stelian Bălan, consilier local în comuna tulceană Turcoaia, a fost constatată existența conflictului de interese administrativ.

În cazul lui Nicolae Gabriel Cioacă, consilier local în municipiul Târgoviște, inspectorii de integritate au constatat indicii privind existența unui conflict de interese penal, fiind sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște.

"Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază — de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Ene Florea, Gheorghe Marin, Purcel Ion și Țoca Adrian nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare", se mai menționează în comunicatul ANI.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

3 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

4 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

5 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…