ANI: Proceduri de achiziţie publică în valoare totală de 13,9 miliarde euro, analizate prin sistemul PREVENT

ANI: Proceduri de achiziţie publică în valoare totală de 13,9 miliarde euro, analizate prin sistemul PREVENT

Sistemul informatic PREVENT a analizat 15.954 de proceduri de achiziţie publică în valoare totală de 65,3 miliarde lei, adică circa 13,9 miliarde euro, în primul an de funcţionare, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate.

Procedura cu cea mai mare valoare analizată de PREVENT în primul an de funcţionare a fost de 2,87 miliarde lei (aproximativ 615 milioane euro), iar procedura cu cea mai scăzută valoare a fost de 346 lei (aproximativ 74 euro).

"Totodată, sistemul a prevenit 55 de cazuri de conflicte de interese în achiziţii publice, în valoare totală de 236 milioane lei (aproximativ 50,6 milioane euro). În aceste cazuri, ANI a emis avertismente de integritate în vederea eliminării cauzelor care au dus la apariţia posibilelor conflicte de interese", informează un comunicat al ANI transmis, joi, AGERPRES.

Astfel, în 50 dintre cele 55 de cazuri notificate de sistem, conducătorii autorităţilor contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese, în timp ce în două cazuri ANI a declanşat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese întrucât aceste cauze nu au fost eliminate.

Potrivit art. 9 din Legea nr. 184/2016: "Neluarea de măsuri ca urmare a primirii unui avertisment de integritate sau necompletarea formularului de integritate potrivit art. 6 alin. (4) declanşează din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, după finalizarea procedurii de atribuire, exclusiv cu privire la persoanele faţă de care sunt incidente prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificările ulterioare''.

În trei cazuri pentru care s-au emis avertismente de integritate, ANI va proceda la aplicarea art. 9 din Legea nr. 184/2016, în situaţiile în care nu vor fi înlăturate cauzele conflictelor de interese.

În alte 36 de situaţii, ANI a notificat Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli în procedurile de achiziţie publică, rezultate în urma activităţii de analiză a PREVENT.

Dintre cele 15.954 de proceduri analizate, 5,8% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, o treime dintre aceste proceduri conţin un număr total de 79.126 contracte subsecvente (loturi).

În analiza PREVENT au fost luate în considerare date şi informaţii cu privire la 2.161 de autorităţi contractante, 12.684 de operatori economici şi 223.444 de persoane, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai ofertanţilor.

* Rezultate în perioada aprilie - iunie

În perioada aprilie - iunie 2018, Agenţia Naţională de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 2.770 de proceduri de achiziţie publică cu o valoare totală de 20,2 miliarde lei (aproximativ 4,3 miliarde euro). Dintre aceste proceduri, aproximativ 9% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, aproximativ o treime din totalul procedurilor conţin 18.658 de contracte subsecvente (loturi), se arată în comunicat.

În aceeaşi perioadă au fost emise 23 de avertismente de integritate şi au fost transmise şapte notificări către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice pentru posibile nereguli în procedurile de achiziţie publică, rezultate în urma activităţii de analiză a PREVENT.

Sistemul PREVENT a fost lansat la sfârşitul lunii iunie 2017 cu scopul de a preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situaţiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor iniţiate prin sistemul electronic de achiziţii publice, astfel încât acestea să fie înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri.

Acest mecanism de prevenţie presupune analizarea datelor şi a informaţiilor introduse în Formularul de integritate de către persoana responsabilă din cadrul autorităţii contractante prin interconectarea sistemului PREVENT cu baze de date relevante (Oficiul Naţional al Registrului Comerţului - ONRC, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date - DEPABD).

Sistemul poate identifica, în mod automat, prezumtivele relaţii ce pot exista între persoane din autoritatea contractantă şi persoane din cadrul operatorilor economici ce au calitatea de ofertanţi în cadrul procedurilor de achiziţie iniţiate de către o autoritate contractantă. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Elena Ionescu a lăsat totul la vedere, în direct

2 Jurnalist de investigații: Andreea Moldovan este în conexiune cu unul dintre cele mai mari holdinguri farma di…

3 Așa o fi?

4 Voiculescu, audiat discret de procurorii DIICOT pentru dispariția unor documente clasificate

5 O cunoscută jurnalistă îl calcă-n picioare pe Voiculescu și-l apără pe Cîțu