Ankara dă asigurări că nu va repatria în China uigurii aflaţi pe teritoriul turc

Ankara dă asigurări că nu va repatria în China uigurii aflaţi pe teritoriul turc

Şeful diplomaţiei turce a dat asigurări miercuri că Ankara nu îi va repatria pe uigurii musulmani în China, în pofida ratificării de Beijing a unui tratat de extrădare care îngrijorează membrii acestei comunităţi refugiaţi în Turcia, transmite AFP.

''Este incorect să spui că (ratificarea de Beijing) semnifică faptul că Turcia va retrimite uigurii în China'', a declarat Mevlüt Cavusoglu într-o conferinţă de presă la Ankara.

''Acest lucru nu se aplică decât persoanelor vinovate (de infracţiuni). În trecut, au existat cereri pentru repatrierea în China a uigurilor aflaţi în Turcia. Turcia nu a aplicat aceste măsuri'', a adăugat ministrul de externe turc.

Forul legislativ chinez a ratificat sâmbătă un tratat de extrădare semnat în 2017 cu Ankara, document pe care Beijingul doreşte să îl utilizeze mai ales pentru a accelera revenirea anumitor membri ai comunităţii uigure suspectaţi de 'terorism' şi refugiaţi în Turcia.

Parlamentul turc nu a ratificat acest text, dar măsura anunţată de Beijing a provocat nelinişte în rândul zecilor de mii de uiguri refugiaţi în Turcia, în special la Istanbul.

Turcia are legături lingvistice şi culturale cu uigurii, musulmani care vorbesc o limbă turcică. Ankara este de mult timp unul dintre principalii apărători ai cauzei uigure pe scena internaţională.

China a angajat în regiunea sa Xinjiang (nord-vest) o politică de supraveghere maximală a uigurilor, după numeroase atentate comise contra civililor. Beijingul acuză mişcarea separatistă şi islamistă uigură pentru aceste atacuri, adaugă AFP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

2 Așa o fi?

3 Se strânge lațul / Live Science: Cercetătorii au recuperat secvențe genetice ale coronavirusului șterse în secre…

4 VIDEO Faza asta este de la Galați...

5 Teodorovici, în corzi! / OLAF investighează cum a cheltuit România miliardul de euro pentru Delta Dunării