
Anomaliile din sistemul public: funcționari cu sporuri de 110% și pensii de 5.000 euro. Bolojan: „Aceste lucruri nu pot continua”
Premierul Ilie Bolojan a anunțat marți, 8 iulie, ce va conține pachetul 2 de măsuri, care urmează să fie prezentat la finalul lunii și a vorbit despre anomaliile din sistem care trebuie corectate.
Potrivit premierului, deocamdată, au fost plafonate sporurile din patru ministere, dar mai sunt companii de stat și instituții publice în care contractele de muncă sunt greu de schimbat.
„Sporurile au fost diminuate la anumite ministere. Să știți că prin aceste măsuri am plafonat niște sporuri care se aplicau în cascadă. Avem câteva ministere, patru, unul e Ministerul Fondurilor Europene, care are peste 2.000 de angajați, o armată de oameni, care au reușit în acești ani să-și optimizeze câștigurile. Cum? Și-au impus în salarii un stimulent de fonduri europene, 50%. Peste acest stimulent și-au mai dat un spor de fonduri europene de 45%, peste acest spor și peste stimulent și-au mai dat un spor de condiții vătămătoare, 15%, și au ajuns să aibă salariile cu 110% mai mari decât în sistemul public în general”, a spus Ilie Bolojan la Digi24 .
Premierul Ilie Bolojan a dat exemplul unui funcționar de execuție de la Ministerul Fondurilor Europene care a ajuns la un salariu de 13.400 de lei pe lună, mai mult decât un ministru.
„Un funcționar de execuție la acest minister avea 13.400 de lei net, mai mult decât un ministru din Guvernul României. Nici asta nu ar fi fost o problemă, dacă apelurile la toate proiectele europene erau lansate, absorbția pe PNRR era la un nivel deosebit, proiectele care au fost depuse erau analizate și toată absorbția era în grafic. Gândiți-vă că un director avea un salariu de 21.500 de lei net. Ei, această corecție care a fost făcută le va scădea din câștiguri”, a spus premierul Bolojan, la Digi 24.
Ce va conține pachetul 2 de măsuri
Premierul Ilie Bolojan a detaliat și ce va conține pachetul 2 de măsuri , care urmează să fie prezentat la finalul lunii iulie.
El a vorbit despre vârsta medie de pensionare la judecători, care este de 48 de ani și pensia medie de 5.000 de euro.
„Aceste lucruri nu pot continua pentru că sunt anormale și le vom corecta. Pensiile speciale sunt jalon în PNRR pe care trebuie să îl îndeplinim”, a spus premierul.
De asemenea, pachetul doi va conține măsuri care vor întări capacitatea ANAF de a colecta taxele și impozitele, inclusiv de a crește încasările pe prețurile de transfer.
El a anunțat și reformarea ANAF prin îmbunătățirea cadrului legislativ.
Întrebat de unde provin mai exact miliardele de lei neîncasate anual din TVA, Bolojan a declarat:
„Fraude care vin din insolvențe, importuri pe relația Asia, din zona de combustibil, fraudele pe combustibil, din firme care nu își plătesc în mod premeditat, din eșalonări pe care statul le face foarte ușor pe o lege din pandemie. Sunt mai multe cazuri care trebuie atacate, și asta va face ANAF-ul în perioada următoare”, a precizat premierul Ilie Bolojan
Sursa: adevarul.ro