ANP: Aparat de scanare corporală de înaltă eficienţă, unic în Europa, pus în funcţiune la Penitenciarul Mărgineni

ANP: Aparat de scanare corporală de înaltă eficienţă, unic în Europa, pus în funcţiune la Penitenciarul Mărgineni

La Penitenciarul Mărgineni, aflat în judeţul Dâmboviţa, a fost pus în funcţiune un aparat de scanare corporală de înaltă eficienţă, care foloseşte cele mai noi tehnologii în domeniu, singurul din această categorie achiziţionat şi utilizat în Europa, precizează joi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Potrivit ANP, aparatul dispune de o tehnică de măsurare unică, ce permite detectarea cu precizie a unor obiecte metalice şi nemetalice care sunt fie staţionare, fie în mişcare, în diferite zone ale corpului.

''Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, acordă o importanţă deosebită creării unui mediu penitenciar mai sigur pentru persoanele private de libertate aflate în custodie, angajaţi şi comunitate, deziderat realizat şi prin adoptarea de măsuri eficiente în vederea prevenirii introducerii de telefoane mobile şi alte obiecte interzise în instituţiile penitenciare. De asemenea, ca parte componentă a sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, Administraţia Naţională a Penitenciarelor depune toate eforturile necesare pentru prevenirea săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune intitulate generic - 'Accidentul', înşelăciuni săvârşite şi de către persoanele private de libertate aflate în custodia poliţiei penitenciare'', se arată într-un comunicat al ANP, postat pe site-ul instituţiei.

În acest sens, arată ANP, la Penitenciarul Mărgineni a fost pus în funcţiune, miercuri, un aparat de scanare corporală de înaltă eficienţă, care foloseşte cele mai noi tehnologii în domeniu.

''Procedura de screening este eficientă şi durează doar câteva secunde. Scanerul este proiectat ca o metodă sigură, non-invazivă, de detectare a obiectelor ascunse. Acesta permite scanarea a 5 zone ale corpului. Sistemul este inofensiv din punct de vedere medical, atât pentru femeile însărcinate, cât şi pentru persoanele care utilizează un pacemaker cardiac, deoarece utilizează un câmp magnetic de intensitate foarte joasă care nu are implicaţii negative asupra copilului nenăscut şi nici asupra componentelor electronice ale dispozitivelor de tipul pacemaker'', precizează sursa citată.

Fiind echipat cu roţi, aparatul permite să fie mutat în diferite locuri ale spaţiului de deţinere: secţii de deţinere, punct primire deţinuţi, spaţii de plimbare etc.

De asemenea, deţinuţii pot fi scanaţi înainte de transportul lor la instanţele de judecată/ organele de cercetare penală sau puncte de lucru, precum şi la întoarcere.

''Mobilitatea aparatului este un factor de descurajare puternic pentru persoanele care intenţionează să încalce legea, deoarece ajută la limitarea numărului de obiecte interzise care intră şi circulă în spaţiul de deţinere şi contribuie determinant la prevenirea unor evenimente negative'', spun reprezentanţii ANP.

Scanerul a fost achiziţionat din veniturile proprii obţinute în acest an, Penitenciarul Mărgineni fiind singura unitate din sistemul administraţiei penitenciare care, la acest moment, deţine un astfel de dispozitiv.

Potrivit susţinerilor personalului responsabil cu livrarea şi instalarea scanerului, este singurul aparat din această categorie achiziţionat şi utilizat în Europa, se mai arată în comunicatul ANP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa