ANRE a retras licențele de furnizare a energiei ale societăților Arelco Energy și Arelco Power

ANRE a retras licențele de furnizare a energiei ale societăților Arelco Energy și Arelco Power

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat, în ședința de miercuri, retragerea licențelor societăților Arelco Energy și Arelco Power pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, pentru comportament neadecvat, informează Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), printr-un comunicat remis AGERPRES.

Conform sursei citate, prin scrisoarea înregistrată la ANRE la finele lunii ianuarie, administratorul societății Arelco Power a notificat că aceasta se află în incapacitate obiectivă de livrare a energiei electrice către consumatorii finali, date fiind condițiile și evoluțiile pe piața energiei electrice și a solicitat ca ANRE să asigure preluarea de către furnizorii de ultimă instanță a locurilor de consum ale clienților săi finali, prin aplicarea prevederilor din Regulamentul specific. Licența Arelco Power pentru activitatea de furnizare a energie electrică avea valabilitate până la data de 16.06.2021.

O situație similară s-a întâmplat și în cazul Arelco Energy, a cărei licență expira în 17 iulie 2020.

"Luând în considerare scrisorile primite la ANRE de la societățile Arelco Power SRL și Arelco Energy SRL în zilele de 27 și 30 ianuarie 2017, direcțiile generale de specialitate din cadrul ANRE au constatat că nu sunt îndeplinite condițiile legale/contractuale pentru încetarea contractelor de furnizare încheiate de aceste societăți cu clienții finali, pentru a fi posibilă preluarea clienților finali respectivi de către furnizori de ultimă instanță", precizează reprezentanții ANRE.

Astfel, având în vedere incapacitatea societăților menționate de a continua activitatea de furnizare a energiei electrice la clienții săi finali, declarată de acestea în scrisorile adresate la ANRE, încălcarea unor clauze din contractele de furnizare a energiei electrice încheiate de societățile respective cu clienții lor finali, situația că, potrivit condițiilor de aplicare prevăzute la art. 4 alin. (1) din Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanță a locurilor de consum ale clienților finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, prevederile acestei reglementări sunt aplicabile în cazul de suspendare, expirare sau de retragere a licenței, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat retragerea licențelor celor două societăți pentru activitatea de furnizare a energiei electrice.

"Prin această măsură, ANRE își afirmă hotărârea de a întări monitorizarea participanților la piața de energie, având toleranță zero în cazul unor comportamente care ar putea duce la creșterea costurilor suportate de consumatori sau chiar la periclitarea alimentării cu energie electrică a acestora", se menționează în comunicat.

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, declara, pe 8 februarie, că în contractele de furnizare a energiei ar trebui să fie prevăzute sancțiuni mai clare și mai dure pentru denunțarea unilaterală.

"Considerăm că ar trebui să se înăsprească acele condiții din contractele de furnizare. Aceste contracte sunt un act între două părți. ANRE nu poate interveni în aceste contracte, care sunt încheiate pe piața liberă și se stabilesc între cele două părți, dar îi poate sfătui pe consumatori. Ar fi fost necesară o sancționare mai clară a denunțării unilaterale", a spus președintele ANRE.

Aceasta, în condițiile în care prețul la energie pe bursă a continuat să crească după 20 ianuarie, deși perioada de ger trecuse, după ce un trader a anunțat că reziliază unilateral mai multe contracte. Potrivit informațiilor deținute de AGERPRES la acel moment, era vorba despre Arelco Power.

"Am început o investigație, având suspiciunea că denunțarea unilaterală s-a făcut fără motiv", arăta oficialul ANRE.

Întrebat dacă este nevoie de o modificare a reglementărilor în vigoare, Havrileț a răspuns că acest lucru va fi stabilit de analiza exhaustivă pe care ANRE o derulează împreună cu OPCOM și Consiliul Concurenței.

"Considerăm că, în general, cadrul de reglementare nu a fost încălcat, dar poate sunt alte elemente care ne vor indica faptul că este cazul să modificăm cadrul de reglementare", a precizat președintele ANRE. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria